Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Náměstí v Novém Městě se promění. Architekti představili možnou podobu

Nové Město pod Smrkem chystá přestavbu náměstí. Architekti ze studia City Upgrade představili studii, jak by mohlo vypadat. Důraz kladou na jeho čtvercový půdorys, plochu mají lemovat listnaté stromy.

Nové Město má velké náměstí, na velikost města až nezvykle. Vychází z pravidelného čtvercového půdorysu, který se ale časem trochu vytratil. To chtějí architekti změnit. „Plochu náměstí navrhujeme prolnout podobnou myšlenkou, která stála na počátku vytyčení a založení města. Vracíme se tedy o několik staletí nazpět a toto rozhodnutí aplikujeme do plochy dnešního náměstí,” říkají ve své studii.

„Přicházíme s novým čtvercovým polem s rozměrem 60 krát 60 metrů. V tomto poli je 96 čtverců (16 krát 16) o straně 3,75 m. Tato plocha je jakýmsi rámem celého vnitřního prostoru náměstí, tato geometrie ovlivňuje to, co je uvnitř i vně náměstí,” dodávají.

Novému náměstí bude podle studie vévodit stupňovité pódium a několik dalších prvků, bude zde socha sv. Jana Nepomuckého nebo kašna. Nově bude také náměstí průjezdné jen ze tří stran, vznikne tak velká průchozí pěší zóna.

Projekt přestavby náměstí je ale ve fázi studie. „Rádi bychom ji představili na veřejném projednání, teprve potom se bude finalizovat nová podoba náměstí," řekl starosta Nového Města pod Smrkem Miroslav Kratochvíl.

Autoři | Foto City Upgrade

Štítky Nové Město, náměstí, rekonstrukce, city upgrade, Nové Město pod Smrkem, Jan Nepomucký, Miroslav Kratochvíl, půdorys

FOTO: Náměstí v Novém Městě se promění. Architekti představili možnou podobu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.