Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Rekonstrukce muzea se prodraží. Otevře až v září příštího roku

Rekonstrukce Severočeského muzea se zkomplikovala. Rozsáhlý projekt za sto milionů korun měl instituci zavří na skoro dva roky, jenže realita je ještě horší, opravy se prodraží o dalších 35 milionů a posune se i otevření opravené památky, muzeum bude přístupné až v září 2020.

Nyní to v muzeu vypadá jako na kterékoliv stavbě - štěrk, míchačka, kabely. Stále probíhá hrubá stavba, připravují se nové rozvody, v hlavním sále není podlaha. Celá rekonstrukce měla původně vyjít na 99,7 milionu korun, nakonec se ale vyšplhá na 135 milionů.

Špatný stav

Důvodem je zvýšení ceny stavebních prací a odhalení špatného stavu některých částí muzea, které nebylo možné předem předpokládat. „U rozsáhlé rekonstrukce tak velkého památkově chráněného objektu, jako je Severočeské muzeum v Liberci, se dá předpokládat navýšení ceny v průběhu času, zejména po odkrytí některých částí, u kterých nebylo možné dopředu předpokládat stav,” uvedla Květa Vinklátová, členka rady kraje pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Podle ní také vzrostly ceny stavebních prací. „Snažíme se hledat úspory a zároveň provést všechny potřebné práce. Samozřejmě nás tato situace nikterak netěší, ale nárůstu ceny nedokážeme zabránit,“ dodala.

Většinu financí měla původně porýt dotace, kraj měl zaplatit asi deset milionů. „Teď je situace jiná. Žádné další dotační peníze už, bohužel, zajistit nedokážeme, jelikož jsou finanční prostředky již rozděleny,“ vysvětlila Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionální rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

Původně se mělo muzeum otevřít v prosinci tohoto roku, tento termín se ale nestihne, nově je otevření naplánováno na září příštího roku, muzeum tak zůstane zavřené skoro tři roky.

Výtahová šachta i podlaha

Rekonstrukci muzea prodraží a prodlouží stavba výtahové šachty, podlaha velkého výstavního sálu, která byla v horším stavu než se předpokládalo a také zabezpečovací a požární systém,kdy se musí nově nainstalovat rozvody, které jsou už nepoužitelné.

Kromě stavebních prací plánuje kraj vybavit muzeum novými expozicemi. Samostatná veřejná zakázka na dodání nových interiérových prvků (vitríny, sokly, výstavní panely, rámy, závěsné systémy, expoziční vybavení, interaktivní prvky, edukativní prvky, truhlářské výrobky, multimediální prvky a informační systém) činí zhruba 32 milionů korun.

„Jedná se o časově i finančně náročné výběrové řízení na dodavatele, které Liberecký kraj několikrát opakovaně zadává. V současné době již hodnotíme nabídky,“ uzavřela Vinklátová.

Autoři | Foto

Štítky Severočeské muzeum, Liberec, muzeum, rekonstrukce, Severočeské muzeum v Liberci, podlaha, Květa Vinklátová, Radka Loučková Kotasová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Rekonstrukce muzea se prodraží. Otevře až v září příštího roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.