Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Deset let od lyžařského mistrovství světa. Dluhy zůstaly, Liberec musí platit pokutu

Mistrovství světa v klasickém lyžování, které začalo před deseti lety, 18. února 2009, v Liberci, patřilo mezi nejvýznamnější sportovní akce v historii České republiky. Ještě než byl šampionát zahájen, provázela jeho přípravu řada problémů, které posléze vyústily ve vysoký dluh a několik trestních oznámení.

Šampionát v areálech ve Vesci a na Ještědu se konal do 1. března 2009. Celkem se na něm představilo 586 sportovců z 59 zemí, jejichž výkony sledovalo 170.730 diváků. V rámci šampionátu se konalo 20 mistrovských závodů, z toho 12 v běžeckých disciplínách a po čtyřech ve skocích na lyžích a severské kombinaci. Rozdáno bylo celkem celkem 34 sad medailí.

Sportovní událost

Nejúspěšnějším sportovcem byla Finka Aino-Kaisa Saarinenová, která získala tři zlaté (štafeta, sprint dvojic a klasická desítka) a jednu bronzovou medaili. Mezi muži zazářil norský běžec na lyžích Petter Northug, jenž vyhrál skiatlon, štafetu a maraton. Jedinou českou medaili vybojoval Lukáš Bauer, který skončil stříbrný v běhu na 15 km klasicky.

Liberec byl pořadatelem mistrovství zvolen počátkem června 2004 na kongresu Mezinárodní lyžařské federace (FIS) v Miami. Přípravu šampionátu provázely od počátku problémy, ať už šlo o nevydařené závody Světového poháru v únoru 2008, jež byly generálkou na šampionát, nebo o rošádu na postu prezidenta organizačního výboru. V jeho čele stál od počátku Roman Kumpošt, kterého ale v červenci 2007 nahradila bývalá běžkyně na lyžích a olympijská vítězka Kateřina Neumannová.

POLITICKÁ KORIDA: Měl by Liberec uvažovat o pořádání mistrovství světa v lyžování?

Z veřejných zdrojů šly na uspořádání šampionátu a vybudování sportovišť přes dvě miliardy korun. Ze státní pokladny pocházelo téměř 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a zbývajících 165 milionů přidal Liberecký kraj. Náklady na samotnou organizaci mistrovství činily přes 623 milionů korun. Akce nakonec i kvůli nízké návštěvnosti skončila dluhem ve výši 92 milionů korun. Organizátor mistrovství, občanské sdružení OC FIS NORDIC WSC 2009, proto v lednu 2012 skončil v konkurzu.

Kvůli údajným chybám ve veřejných zakázkách, jež se šampionátem souvisely, uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Liberci několik pokut. Nejvyšší z nich dosahovala výše 6,55 milionu korun. Soudy ale většinu pokut následně zrušily. Prezidentka organizačního výboru Neumannová čelila trestnímu oznámení, které na ni podal jeden z věřitelů šampionátu, reklamní agentura Roxy II. Společnost tvrdila, že Neumannová musela už na počátku 2009 vědět, že si objednává služby, které nedokáže zaplatit, čímž se dopustila několika trestných činů. Policie oznámení nakonec odložila. Před soudem skončily i dva další případy.

Čerstvá pokuta

Podle letošního lednového rozhodnutí musí Liberec za nedodržení dotačních podmínek v souvislosti s MS státu zaplati 14,2 milionu korun, už dříve muselo město zaplatit finančnímu úřadu 3,158 milionu korun kvůli chybám při výstavbě bytů pro šampionát.

Autoři | Foto Liberec2009.com

Štítky Sport, lyžování, MS v lyžování, Liberec, soudy, dluhy, mistrovství světa, Česko, Mezinárodní lyžařská federace, Kateřina Neumannová, Organizační výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Aino-Kaisa Saarinenová, Petter Northug, Lukáš Bauer, Úřa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Deset let od lyžařského mistrovství světa. Dluhy zůstaly, Liberec musí platit pokutu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.