Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Liberec kvůli Czaroteku přijme novou vyhlášku. Jen zkoumám reakce, říká pořadatel události

Velký rozruch vzbudila informace, že se na konec dubna do Krásné Studánky opět chystá Czarotek. Na radnici i Liberecký kraj píší desítky rozhořčených obyvatel, kteří ještě mají v živé paměti loňský pětidenní tekkno maraton. Liberec se ale chce lépe bránit, v příštích dnech má schválit novou vyhlášku o pořádání podobných kulturních akcí.

Zatím ale není vůbec jisté, že se podobná akce vůbec uskuteční. Podle pořadatele facebookové události jde spíše o mapování terénu. I když ale Drbně nejprve událost potvrdil, o víkendu pak s dávkou ironie napsal, že se nezakládá na pravdě. „Jde pouze o zkoumání reakcí na možnost opakování se takovéto akce a preventivní činnost, aby se o tomto problému začalo mluvit a podobné zábavy nám nenarušovali venkovský klid,” uvedl Karlos Topolánek.

Potvrzené soundsystémy

Na Facebooku přitom událost nadále moderuje, dokonce tam potvrdil i soundsystémy, které by se měly zúčastnit. Podle jeho vyjádření by se ale další Czarotek měl konat na jiných pozemcích. Majitele těch současných, Alexandra Kendika, také dosud nikdo kvůli pronájmu nekontaktoval.

Město Liberec s Libereckým krajem přesto spolupracuje s policií na případných dalších krocích. Podle vyjádření primátora města Jaroslava Zámečníka by mělo zastupitelstvo ještě v únoru přijmout obecně závaznou vyhlášku, která reguluje podobné kulturní akce a kterou připravilo ministerstvo vnitra. „Jsme připraveni vyhlášku ještě v únoru přijmout tak, abychom veškeré zákonné lhůty stihli a mohla platit ještě dříve, než by mělo dojít k pravděpodobnému konání akce,” řekl.

Lepší pozice pro město

Podle něj bude mít s novou vyhláškou město lepší pozici. „Měla by vytvořit daleko lepší právní postavení pro další regulaci a umožňuje městu určit, kde takové akce nemohou být nebo naopak, kde být mohou," dodal

Policisté nyní situaci monitoruje a sbírá informace. „Musíme nejprve vědět, zda se vůbec něco takového chystá. Sbíráme informace, podle toho budeme reagovat,” uvedl krajský policejní ředitel Vladislav Husák.

Czarotek mega free party

Na facebooku je událost vytvořena zhruba týden, zájem o ni projevilo přes čtrnáct tisíc lidí. Řada lidí ale reálnosti nevěří, podobné akce se totiž svolávají prakticky ze dne na den právě kvůli tomu, aby úřady neměly moc času reagovat. To se stalo i loni, kdy se pořadatel sice dohodl s majitelem pozemku, akci ale nahlásil úřadům pozdě. Přesto tekkno party trvala nepřetržitě pět dní. Zúčastnilo se jí asi sedm tisíc lidí a 25 soundsystémů. Policie celý průběh monitorovala, neměla ale důvod akci ukončit.

Autoři | Foto

Štítky Czarotek, Liberec, tekno, vyhláška, Liberecký kraj, Liberec XXXI-Krásná Studánka, Facebook, Drbna.cz, Jaroslav Zámečník, Vladislav Husák

Liberec kvůli Czaroteku přijme novou vyhlášku. Jen zkoumám reakce, říká pořadatel události  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.