Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Řada samospráv od něj dává ruce pryč, Liberecký kraj Český svaz bojovníků za svobodu podpoří

Liberecký kraj chce podpořit Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS). Rada kraje schválila 10 tisíc korun pro regionální pobočku, stejnou částkou chce vedení kraje podpořit také Konfederaci politických vězňů.

„Nejsou to dotace na fungování centrálních institucí, ale v obou případech jde o peníze pro krajskou organizaci, na chod kanceláře, telefony a podobně,“ řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Samosprávy podporu odmítají

Řada samospráv v minulých týdnech podporu ČSBS odmítla, patří k nim například vedení Hradce Králové, Jihlavy nebo Královéhradeckého kraje. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) odmítl převzít záštitu nad akcí svazu, Praha ani nezapůjčí sál. Plzeň dotaci svazu výrazně snížila. Samosprávy kritizují některé kroky celostátního vedení svazu, jako třeba ocenění komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, který před sametovou revolucí zasahoval jako policista proti demonstrantům. Již dříve odmítl podpořit státní dotaci pro ČSBS premiér Andrej Babiš (ANO).

„Ty peníze (od Libereckého kraje) jdou na účet krajské organizace a ve smlouvě je jasně popsáno, na co mohou být požity," doplnil hejtman. Kraj podle něj dlouhodobě s ČSBS spolupracuje. Podpora svazu se ale snižuje. Loni Liberecký kraj poskytl svazu 32 500 korun jako příspěvek na léky a zdravotní pomůcky pro konkrétní lidi a dalších 20.000 korun na Memoriál Antonína Sochora, generálmajora, který zahynul u Mimoně.

Přímá podpora

„Loni jsme poskytovali přímou podporu 1500 korun jak přímým účastníkům druhé světové války nebo lidem kteří byli perzekuování nebo vězněni, a vedle toho před vánoci proběhla přímá pomoc žijícím členům čtvrtého odboje prostřednictvím Konfederace politických vězňů. Už loni šla ve druhém případě podpora přímo z kraje konkrétním osobám a i letos to chceme udělat stejně," dodal Půta. Také letos žádá ČSBS podporu i pro memoriál, rada se jí ale zatím nezabývala, protože žádost dorazila až po jednání.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky dotace, Liberecký kraj, Český svaz bojovníků za svobodu, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana, Zdeněk Ondráček, Sametová revoluce, druhá světová válka, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řada samospráv od něj dává ruce pryč, Liberecký kraj Český svaz bojovníků za svobodu podpoří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.