Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nájemné se v městských bytech v Liberci po letech zvedne. Vyšší bude v průměru o pětinu

Liberecká radnice poprvé od roku 2013 zvýší ceny nájemného v městských bytech, nejčastěji o pětinu. Navýšení začne platit od letošního července. Důvodem je mimo jiné velký rozdíl mezi tržními nájmy a cenami pronájmu městských bytů. Liberec má 1219 bytů a v polovině z nich je nájemné za metr čtvereční nyní pod 25 korunami. Na běžném trhu přitom sahají ceny za metr čtvereční až ke 160 korunám.

„My k tomu přistupuje po delší době. Jednak z důvodu, že v předchozích letech byla prakticky nulová inflace a jednak proto, že se začínají výrazně rozevírat nůžky mezi cenami za metr čtvrteční v městských bytech a na trhu," řekl náměstek primátora Ivan Langr. Zatímco tržní ceny jsou podle něj mezi 130 až 160 korunami za metr čtvereční, v městských bytech to je mezi 23 a 80 korunami.

Pro většinu stávajících nájemníků cena od července stoupne o 20 procent. „Využíváme maximální zákonné možnosti," řekl Langr. O méně než 20 procent stoupne nájemné jen u startovacích bytů v domech v Krajní ulici, které se stavěly za pomoci státní dotace. U nich může cena růst pouze o inflaci, což je 2,1 procenta. V těchto domech se ale platí nejvyšší nájemné z městských bytů. Od července to bude 80,23 koruny za metr čtvrteční.

U některých typů městských bytů bude od července jiná cena pro současné a nové nájemníky, lépe na tom budou stávající. Třeba pro obyvatele bytů v domech s pečovatelskou službou nájemné za metr čtvereční stoupne z 23,42 koruny na 28,1 koruny. Kdo se do takového bytu nastěhuje po 1. červenci, bude platit už 40 korun. „Ta cena je nadále velmi příznivá, z mého pohledu, a myslím si, že odpovídá platebním možnostem klientů," dodal náměstek.

Městské byty

Město vlastní 1219 bytů. Nájemné je kolem 25 korun za metr. Ročně na nájemném vybere asi 23 milionů korun. Z toho vydává zpět do oprav a investic bytů 11 až 12 milionů.

Autoři | Foto Interma

Štítky bydení, byty, nájemné, Liberec, metr čtvereční, Ivan Langr, dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nájemné se v městských bytech v Liberci po letech zvedne. Vyšší bude v průměru o pětinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.