Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rozšíření ZOO vyjde podle prvních odhadů na 55 milionů. Město peníze nemá

Zhruba na 55 milionů korun vyjde podle prvního odhadu vybudování infrastruktury pro plánované rozšíření liberecké ZOO. Ředitel zahrady David Nejedlo doufá, že se stavbou by mohli začít za tři až čtyři roky.

„Jsem přesvědčen, že projekt v horizontu pěti až osmi let dokážeme zrealizovat," řekl. Zoo se má rozšířit asi na dvojnásobek.

Plocha zahrady se má zvětšit zhruba o deset hektarů do zalesněného údolí za Sovovou ulicí směrem ke zchátralému lesnímu amfiteátru. Nevede tudy žádná turistická stezka. Zoo tam nechce budovat nákladné expozice. „Výběhy, které by tam měly být, by měly být přírodní. V podstatě tam chceme vytvořit infrastrukturu, udělat pořádné ploty a nějaké jednoduché ubikace," řekl Nejedlo.

Údolí ohrožené divočiny

V takzvaném Údolí ohrožené divočiny by měly vzniknout expozice pro chladnomilné druhy zvířat. V Liberci by se tak mohl objevit tygr ussurijský, medvěd, vlk či zubr evropský. Zatím se ale teprve připravují dokumenty a zadání změny územního plánu. Pokud se dospěje k uskutečnění záměru, nejprve by se podle ředitele dělala infrastruktura. Postavit by se muselo 1,36 kilometru plotu, vybudovat základní páteřní cesta a zavést inženýrské sítě včetně vody, elektřiny i kanalizace. Zoo už má první odhad nákladů na přípravu území pro vybudování expozic. „Základní infrastruktura vychází plus minus na 55 milionů korun," uvedl Nejedlo.

Peníze zatím nejsou

Představitelé zoo zatím neví, z čeho rozšíření zaplatí. Pokud se ale podaří vybudovat infrastrukturu, zvládne zahrada stavět expozice i ze svého rozpočtu. „Z odpisů si dovedu představit, že uděláme každý rok dvě expozice," dodal ředitel. Rozšíření plánuje zoo s ohledem na současný trend v chovu chráněných zvířat co nejvíce přizpůsobit podmínky v zajetí jejich potřebám.

Zároveň se zpřísňují normy pro jejich chov. Dosud to zoo řešila tím, že počet chovaných zvířat snižovala a spojovala výběhy. „V minulých letech jsme z prostorových důvodů už skončili například s chovem nosorožců, orangutanů či gepardů," řekl ředitel zoo. Touto cestou už dál podle něj nechtějí jít, aby si uchovali atraktivitu pro návštěvníky.

ZOO Liberec

Zoologická zahrada v Liberci patří mezi nejnavštěvovanější místa v Libereckém kraji, loni jí prošlo 368.195 návštěvníků. Ještě před pěti lety měla zoo kolem 170 druhů s 950 zvířaty, nyní udává zhruba o deset druhů a 110 jedinců méně. Rozšíření k amfiteátru není jediným jejím záměrem na zlepšení zázemí pro zvířata. V plánu má i vybudování africké planiny s novým slonincem a rekonstrukcí pavilonu žiraf a hospodářské budovy.

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky ČR, příroda, stavby, správa, zoo, Liberec, zoologická zahrada, zahrada, peníze, Zoologická zahrada Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozšíření ZOO vyjde podle prvních odhadů na 55 milionů. Město peníze nemá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.