Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberec bude muset vrátit část dotace kvůli chybám při opravách hřišť

Liberec neuspěl u soudu se žalobou proti krácení evropské dotace za administrativní chyby při revitalizaci dvou víceúčelových školních hřišť. Sportoviště se opravovala v letech 2013 až 2014. Dotace na projekt za bezmála 18 milionů korun byla snížena o více než 600 tisíc korun. Jde zřejmě o konečné rozhodnutí.

Náměstek primátora Jiří Němeček (ANO) řekl, že v městské radě se dohodli nepodávat kasační stížnost, vedení města se tím ale bude ještě jednou zabývat. „Chci se k tomu ještě vrátit, protože si myslím, že to za to stojí," řekl Němeček. Případnou kasační stížnost proti rozhodnutí Městského soudu v Praze musí podat radnice k Nejvyššímu správnímu soudu nejpozději 4. března.

Dvě hřiště za 18 milionů

Liberec zmodernizoval dvě zchátralá školní hřiště za téměř 18 milionů korun na sídlišti Kunratická a ve čtvrti Františkov. Rekonstrukce obou hřišť byla nezbytná. Zejména sportoviště u ZŠ Švermova bylo už zdraví nebezpečné, byly tam rozpadlé betonové skruže a rozpraskaný asfaltový povrch prorostlý trávou.

Pětiprocentním snížením dotace byla radnice potrestána za administrativní pochybení při výběru firmy, jež zakázku u ZŠ Švermova a ZŠ Aloisina Výšina prováděla. Poskytovatel dotace, Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod, Liberci vyčetl, že vybraný uchazeč nesplnil všechny požadované technické kvalifikační předpoklady.

Nejasná smlouva

Za nedostatečné regionální rada považovala to, že vítězná firma je částečně prokazovala prostřednictvím subdodavatele a z uzavřené smlouvy nebylo jasné, zda subdodavatel bude provádět práce, na něž se chybějící část kvalifikace vztahovala. Liberec se na soud obrátil poté, co neuspěl s odvoláním proti rozhodnutí regionální rady u ministerstva financí. Spor o výši tzv. korekce se táhne od roku 2015.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, stavby, soud, dotace, Liberec, radnice, Jiří Němeček, ANO 2011, Městský soud v Praze, Nejvyšší správní soud České republiky, Švermov, Františkov (Velké Kunětice)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec bude muset vrátit část dotace kvůli chybám při opravách hřišť  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.