Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec vyhláškou zpřísnil pravidla pro konání technoparty. Platit začne už v březnu

Vyhlášku zpřísňující pravidla pro pořádání akcí typu technoparty přijali ve čtvrtek zastupitelé Liberce. Konat se budou moci jen u rekreačního areálu ve Vesci. Pokud by ji chtěl uspořádat někdo v jiné části města, musí to oznámit minimálně 30 dnů předem. Vyhláška začne platit 17. března. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (SLK) je Liberec prvním městem v zemi, které takovou vyhlášku přijalo. Opozice se obává, že kýžený efekt nepřinese.

„Myslím si, že je bezzubá a z pohledu pořadatelů technoparty se nezmění nic," řekl zastupitel za LOL Jaromír Baxa. Chybí mu v ní hlavně sankce pro majitele pozemků, pokud vyhlášku nebudou respektovat a svůj pozemek organizátorům technoparty pronajmou.

Za špatné považuje opoziční zastupitelka Karolína Hrbková (Změna pro Liberec) vybrané místo pro konání technoparty. „Bude to další zatížení obyvatel Vesce a Doubí," řekla. Už nyní se tam koná například několikadenní festival Benátská noc a rekreační areál ve Vesci bude od dubna jediným místem ve městě, kde bude možné celoročně odpalovat zábavní pyrotechniku.

Pozemek u rychlostky

Vedení města vybralo pro konání akcí typu technoparty pozemek u rychlostní silnice, kde je motokrosová trať. „Chtěli jsme tomuto typu kultury dát možnost najít nějaký prostor," řekl Jaroslav Zámečník. Sankce považuje za dostatečné, pořadatelům za nelegální akci hrozí pokuta až 100 tisíc korun.

Liberec podle něj přijalo vzorovou vyhlášku, kterou vytvořilo ministerstvo vnitra. Důvodem k jejímu přijetí byla obava z toho, aby se ve městě neopakovala situace z minulého roku. Na přelomu dubna a května se konala Czarotek Free Party, které se zúčastnilo asi 7000 lidí. Podle zjištění policie zhruba 60 až 70 procent účastníků tvořili cizinci. Akce se konala u Krásné Studánky na soukromém pozemku se souhlasem majitele. Organizátoři se dopustili přestupků proti veřejnému pořádku, když akci včas neohlásili a nedodrželi noční klid.

Liberec má sice vyhlášku pro případ podobných akcí, problémem ale bylo, že se týká jen veřejných prostranství. Policie tak nemohla zasáhnout, nová vyhláška by to měla změnit. Před rokem policie v podstatě dohlížela na pořádek, bezpečnost a dopravu, monitorovala, zda se na místě neobchoduje s drogami. Opatření stálo 850 tisíc korun. Policie loni na magistrát předala 21 přestupků proti veřejnému pořádku, majetku a pořádku. Z toho bylo 15 přestupků odloženo, u šesti přestupků dosud probíhá řízení. „Důvodem odložení byla nejčastěji nemožnost prokázání úmyslu, nedostatek důkazů, nebo se přestupek nestal," uvedl mluvčí magistrátu Jan Vrabec.

Falešná událost

Na jednom profilu sociální sítě Facebook se nedávno objevila zpráva o přípravě dalšího ročníku, zájem projevilo asi 12 tisíc lidí. Podle zjištění policistů ale nešlo o pravdivou informaci, sdělil jim to autor profilu. „Podle jeho vyjádření zveřejnil tuto informaci z důvodu, aby zamezil konání takové akce jako vloni, zejména pak na stejném nebo podobném místě," uvedla liberecká mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Autoři | Foto

Štítky hudba, Liberec, technoparty, kultura, Jaroslav Zámečník, policie, Starostové pro Liberecký kraj, pozemek, Jaromír Baxa, Benátská noc, Facebook, Doubí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec vyhláškou zpřísnil pravidla pro konání technoparty. Platit začne už v březnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.