Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Firma vlastnící areál na Javorníku dluží peníze i obci Jeřmanice, ta je chce zpátky

Obec Jeřmanice chce splatit svou půjčku ve výši 3,5 milionu korun. Peníze obec půjčila Všesportovnímu areálu Obří sud Javorník v roce 2011.

Mezi věřiteli Všesportovního areálu Obří sud Javorník je i obec Jeřmanice na Liberecku, která je jeho spoluvlastníkem. Připojila se k insolvenčnímu řízení, kde se domáhá splacení půjčky 3,5 milionu. Pro obec nejde o malé peníze. Představuje to téměř polovinu ročních daňových příjmů, řekla starostka Jeřmanic Helena Fiebigerová. Firma provozující rekreační středisko nedaleko Liberce je od loňského září v insolvenčním řízení na návrh Equa bank, která žádá prohlášení konkurzu.

Jeřmanice půjčily všesportovnímu areálu 3,5 milionu korun v roce 2011, splatnost půjčky vypršela loni před Vánoci. „Musíme se chovat s péčí řádného hospodáře a peníze vymáhat. Areál ale funguje, lidé ho navštěvují rádi a návštěvnost je tam velká. Pro nás by asi byla nejhorší varianta, kdyby se to zavřelo. Myslím, že by se to během dvou tří let rozkradlo nebo vybydlelo. Víme, jaký je osud takových areálů, a velmi těžko se to pak znovu uvádí do provozu,“ řekla starostka. Doufá, že se podaří firmu zachránit. „Nemáme zájem, aby skončila v konkurzu, máme v ní svůj podíl, i když do obecního rozpočtu to zatím nic nepřineslo,“ dodala Fiebigerová.

Všesportovní areál na Javorníku slouží veřejnosti od prosince 2010. Majoritním vlastníkem je bývalý fotbalový reprezentant Václav Němeček, kterému patří 70 procent společnosti, Jeřmanicím patří 27 procent a třetím společníkem je podle obchodního rejstříku Jan Petrásek. Na výstavbu areálu přispěla více než 99 miliony korun Evropská unie a přes 17 milionů přidal stát. Středisko za 200 milionů korun je určeno hlavně rodinám s dětmi. Na Javorníku je bobová dráha a čtyřsedačková lanovka se sjezdovkou, na vrcholu restaurace a penzion Obří sud. Ročně areál navštíví kolem 180.000 lidí.

Firma, která středisko vlastní, má ale už delší dobu finanční problémy a své závazky nesplácí. V insolvenčním řízení zatím přihlásilo pohledávky pět věřitelů, kterým firma dluží bezmála 80 milionů korun. Největším věřitelem je Equa bank s pohledávkou za 73,45 milionu korun. Miliony ale dluží areál také Finanční správě a České správě sociálního zabezpečení. Podle jednatele a většinového vlastníka areálu Václava Němečka není firma v úpadku. Hledá strategického partnera, který umožní splatit dluhy a úpadek odvrátit. Areál je po celou zimu v provozu.

Autoři | Foto skiarealy-sjezdovky.cz

Štítky Javorník, skiareál, dluhy, Všesportovní areál, Jeřmanice, peníze, půjčka, sud, Equa bank, Václav Němeček, Evropská unie, Liberec, Liberecký kraj

Firma vlastnící areál na Javorníku dluží peníze i obci Jeřmanice, ta je chce zpátky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.