Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V kraji loni přibylo skotu, naopak počet chovaných prasat se snížil

Podle výsledků Českého statistického úřadu (ČSÚ) bylo v loňském roce v Libereckém kraji chováno necelých 17 tisíc prasat a téměř 50 tisíc kusů skotu.

Loni tak bylo v kraji chováno přesně 17 713 kusů prasat. „Ve srovnání s předchozím rokem tak došlo ke snížení stavu o přibližně dva a půl tisíce kusů,“ uvedla za ČSÚ Stanislava Riegerová. Celkově ale chov prasat v Libereckém kraji zahrnuje pouze 1,2 procenta z celé republiky, méně prasat už chovají pouze v kraji Karlovarském. Nejvíc jich je naopak ve Středočeském kraji a na Vysočině. Celkově bylo loni v Česku chováno více než milion a půl prasat. „V našem kraji je nejvíce prasat chováno za účelem výkrmu,“ komentovala Riegerová.

Naopak skotu o necelé 3 000 kusů přibylo. Tento nárůst nezaznamenali jen v Libereckém ale také v dalších pěti krajích. Počet skotu v celé republice se loni vyšplhal na 49 909 kusů. Ovšem ani podíl skotu není vzhledem k dalším krajům v Česku příliš významným. „Ve srovnání s dalšími kraji je stav skotu v Libereckém kraji třetí nejnižší,“ dodala Riegerová.

Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, chov, prasata, skot, Český statistický úřad, Česko, Karlovarský kraj, Středočeský kraj, Kraj Vysočina

V kraji loni přibylo skotu, naopak počet chovaných prasat se snížil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.