Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Přes šest set kilo nevyhovujícího kebabu objevili veterináři v Příšovicích

V rámci své kontroly objevili pracovníci Krajské veterinární správy v Příšovicích na Liberecku drůbeží kebab, který obsahoval látku glyfosát, která ale není povolená. Polotovar pocházel z Polska.

Na konci ledna, konkrétně 21. objevili veterináři při své kontrole přes 650 kilogramů masa v příšovickém skladu. „Naše kontroly nejsou plánované, aby neztrácely smysl, aby měly charakter faktického zjištění. Zároveň je na takových místech děláváme pravidelně,“ uvedl ředitel Krajské veterinární správy Roman Šebesta.

Při této kontrole odebrali veterináři vzorek a ten poslali na laboratorní vyšetření. Jak se ukázalo, nebylo vše, jak má být. „Ve Státním veterinárním ústavu byla v tomto produktu zjištěna přítomnost kyseliny glutamanové. Jedná se o přidanou látku, která se v potravinách využívá jako stabilizátor, eventuálně dochucovadlo,“ vysvětlil Šebesta a také upozornil, že legislativou není v takovéto potravině tato látka povolena.

Výsledky odhalily i přítomnost fosfátů, které ovšem výrobce neuvedl na etiketě, čímž došlo k dalšímu porušení legislativy. „Z předmětné zásilky byla část distribuována,“ komentoval ředitel Krajské veterinární správy. Ta vydala na základě výsledků zákaz uvádět kebab této šarže do oběhu, poputuje tato a další související zásilky v celkovém množství 6 454 kilogramů zpět dodavateli. Naštěstí, jak upozornil Šebesta, přítomnost těchto látek nepředstavuje pro lidi významné nebezpečí ohrožení zdraví.

Foto pixabay.com

Štítky Státní veterinární správa, kebab, maso, kontrola, Příšovice, veterinární lékař, Krajská veterinární správa, Polsko, Liberecký kraj

Přes šest set kilo nevyhovujícího kebabu objevili veterináři v Příšovicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.