Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Skautů je stále více, chybí ale vedoucí

Skautů a skautek je v posledních letech stále více. Jenže zatímco dětí přibývá, dospělých vedoucích je nedostatek. Skauti ale hledají nejen dospělé členy, ale také klubovny.

Skautů a skautek v Libereckém kraji přibývá. Za posledních deset let se jejich počet zvýšil o více než třetinu a v současné době jich je 2746. Vzrůstající počet skautů a zájem hlavně dětí má ale i svá negativa. Chybí dospělí vedoucí, řekl předseda Krajské rady Junáka - českého skauta Ondřej Peřina. Skauti proto hledají dobrovolníky, možností, jak pomoci, je ale víc. Je možné přispět finančně a skauti hledají pro své rozrůstající se oddíly také klubovny.

Rostoucí zájem zaznamenávají ale skauti po celé zemi. Za posledních 11 let se počet skautek a skautů v zemi zvýšil ze 40.000 na více než 60.000.

„Mám radost, že skautů a skautek v našem malém kraji stále přibývá, je to důkaz toho, že svou práci na velmi dobré úrovni dělá spousta dobrovolníků jak z řad mladých lidí do 18 let, tak dospělých,“ poznamenal Ondřej Peřina. Nejpočetnější skupinou jsou podle něj dlouhodobě děti do 11 let - benjamínci (předškoláci), světlušky a vlčata, kterých je přes 1000. K nim je třeba pak připočíst přes 500 skautů a skautek ve věku do 15 let.

Vedle toho podle Peřiny působí v organizaci v Libereckém kraji kolem 500 lidí ve věku do 26 let, kteří mají jak svůj vlastní program, tak se už aktivně podílí na práci v oddílech. Doplňují je pak dospělí dobrovolníci, kteří vymýšlí program, věnují dětem svůj volný čas, plánují, organizují, zařizují a zaštiťují vše bez nároku na honorář.

„Ve skautingu jde - na rozdíl od cíleně a jednostranně zaměřených kroužků - o rozvoj jedince ve všech možných oblastech, každé dítě v něm najde to své,“ vysvětlila důvody rostoucího zájmu o skaut místopředsedkyně krajské rady Dita Veselá. Skaut se podle ní ale hlavně těší dlouholeté důvěře společnosti, má jasné směřování, pravidla a výchovné a vzdělávací metody, na kterých se stále pracuje. Skauti se ale nebrání ani novým technologiím nebo atraktivním sportům a nabízí i možnost zahraniční spolupráce.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky skaut, vedoucí, Junák, klubovna, oddíl, Liberecký kraj

Skautů je stále více, chybí ale vedoucí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.