Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Místo černých skládek relaxační zóna. Cihelna se zpřístupní místním

Prostor bývalého hliniště Cihelna na okraji Hrádku nad Nisou prokoukne. Z nevyužitého zarostlého místa se stane díky novým stezkám upravená lokalita vhodná pro pěší i cyklisty.

Dříve se zde vyráběly cihly, dokonce až dva miliony ročně. Poslední roky ale celé okolí nedaleko hrádeckého nádraží zpustlo, zarostlo a kromě pár pejskařů zde člověk narazil tak akorát na odpadky a staré pneumatiky. „V posledních letech nám v této oblasti houfně vznikaly i černé skládky, proto město iniciovalo právě projekt revitalizace a zpřístupnění tohoto prostoru,“ vysvětluje starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka.

Místo odhozených pneumatik upravená zeleň

Prostor doposud nebyl příliš lákavý. Nevábné a málo atraktivní prostředí se ale změní. Vyrostou zde upravené stezky, které nabídnou procházky i malé cyklovýlety. Zároveň se místní nemusí bát, že by lokalita ztratila na své přirozenosti. „Město zde plánuje vytvořit lesopark. Kácení tak bude jen minimální. Aktuálně zde vznikají nové stezky,“ uvádí Vít Štrupl, ředitel společnosti Brána Trojmezí.

Oblast bývalé Cihelny bude pro místní přístupná cestami z ulic Stará, Jílová, U Remízku a Oldřichovská.

V těchto dnech probíhá první ze dvou etap projektu na revitalizaci hliniště. Jako první bude vybudován vnější okruh stezek. „Oblast bude určena jak chodcům, tak i cyklistům, převážně se ale s Cihelnou počítá jako místem určeným k procházkám a relaxaci,“ říká starosta. Do konce roku by měla být vybudována i část povalového chodníku.

Na asfalt nedojde, zelenou dostal přírodní vzhled

Ještě letos by měl být do lokality instalován i první mobiliář. Ten by měla obsahovat nejen nezbytné odpadkové koše, ale také zastřešené posezení. Město myslí i na milovníky táboráků. „Po vzoru podobných lokalit v jiných městech zde vzniknou i dvě ohniště s lavicemi. Dětem se budou asi nejvíce líbit nízké lanové prvky, na nichž budou moci cvičit svoji obratnost,“ dodává Štrupl.

Cihelna byla založena v roce 1861 rodem Clam-Gallasů. Počátkem 20. století zaměstnávala zhruba 40 dělníků a produkovala až 2 miliony cihel ročně, definitivně byla uzavřena v roce 2003. Na místě bývalého hliniště se těžila surovina právě pro výrobu budoucích plných pálených cihel.

Povrch zdejších stezek si zachová přírodní ráz. „Jedná se o nezpevněnou perkovou cestu, jejíž finální vrstva bude z žulového rozpadu,“ sděluje Horinka. Plán města místní na sociálních sítích pozitivně kvitují. „To budou procházky se školkou,“ komentuje Lucie. „Jsem ráda, že zde žiji, jsem zde spokojená, máme tu krásné ,,moře", které nám jiní závidí, tak ať nám závidí i naše město a lidé ,kteří VŠE krásné připravují, těm patří poděkování za nás ostatní,“ doplňuje Jana.

V druhé etapě by pak do budoucna měly vzniknout i povalové chodníčky uvnitř Cihelny, které lidi zavedou i mezi mokřady. Klidné místo se tak otevře a zpřístupní lidem, podobně jako tomu bylo například u dnes hojně navštěvované lokality mezi Kristýnou a Trojmezím. Náklady na první etapu jsou 4,2 milionu korun. Projekt je financován z Programu rozvoje venkova.

Foto Město Hrádek nad Nisou

Štítky Hrádek nad Nisou, hliniště, Cihelna, park, revitalizace, cihla, projekt, Josef Horinka

Místo černých skládek relaxační zóna. Cihelna se zpřístupní místním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.