Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Sníst, nebo vyhodit prošlé potraviny?

 
úterý, 19. března 2019, 20:35

Prošlé potraviny nepatří automaticky do koše. Spotřebitelská organizace dTest vydala praktického průvodce, který pomáhá určit, jestli je možné prošlou potravinu ještě sníst, nebo je už nutné ji vyhodit.

Výrobci uvádějí na potravinách buď datum minimální trvanlivost, nebo datum spotřeby (použitelnosti). Zákazníci pojmy často zaměňují. Datum minimální trvanlivosti (best before / mindestens haltbar bis) najdete na odolnějších a pomaleji se kazících potravinách. Vyjadřuje, že v nejlepší kondici je potravina před uvedeným datem. To však neznamená, že po něm se již nedá pozřít. „Pokud jsou potraviny skladovány v příhodných podmínkách, je možné je po uplynutí data minimální trvanlivosti nejen jíst a pít, ale také prodávat s upozorněním, že datum minimální trvanlivosti již uplynulo,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Pokud jste výrobek s označením „minimální trvanlivost do“ skladovali v předepsaných podmínkách a má neporušený obal, zkontrolujte ho svými smysly. Vypadá, voní a chutná dobře? Neobjevili se v něm škůdci nebo plíseň? Pak je bezpečné jej pozřít. Různé druhy potravin vydrží při správném skladování v pořádku jinak dlouho. Těstoviny, rýže nebo mouka jsou v pořádku i rok po uplynutí minimální trvanlivosti. Ovesné vločky nebo müsli neschovávejte ve spíži déle než dva měsíce po exspiraci. Jogurt uchovávaný v lednici můžete bez obav sníst i pět dní po překročení data minimální trvanlivosti. Jogurt se hned po uplynutí data minimální spotřeby nekazí, bakteriální kultury v něm však ubývají.

Naproti tomu označení „spotřebujte do“ značí datum spotřeby neboli použitelnosti a určuje dobu, pokdy je u rychle se kazících potravin zaručena bezpečnost a zdravotní nezávadnost. Najdete jej například na zákuscích, rybách, mletém mase, balených houbách nebo u výrobků z chladicího pultu. Potraviny se po uplynutí data spotřeby (use by date / zu verbrauchen bis) nesmí dál prodávat. Není bezpečné je ani konzumovat. Existují i takové potraviny, na kterých se neuvádí žádné datum jako například čerstvá zelenina a ovoce, lihoviny, víno, pekařské výrobky, ocet, sůl nebo žvýkačky.

Rada dTestu: Jak omezit plýtvání potravin a vyhazování zkaženého jídla? Nakupujte uvážlivě a pravidelně kontrolujte, kdy prochází domácí zásoby.

Na vyžádání dTest rozesílá zdarma praktického průvodce, který pomáhá určit, jak dlouho vydrží při správném skladování různé druhy potravin po uplynutí jejich minimální trvanlivosti. „Doporučené lhůty vycházejí z laboratorních poznatků, které získaly německá a vídeňská potravinová banka Tafel Deutschland a Wiener Tafel. Omezit plýtvání potravin je v zájmu nás všech. Spotřebitelům proto dáváme návod, jak k tomu mohou sami přispět,“ říká Hana Hoffmannová. Laminovaný leták na ledničku objednaný přes www.dtest.cz/trvanlivost posílá dTest všem zájemcům zdarma včetně poštovného a ukázkového vydání časopisu dTest. Na webu je i ke stažení v PDF.

Ať už je na potravině vyznačeno datum minimální trvanlivosti, nebo datum spotřeby, tak prodejna garantuje její jakost do uvedeného data. Pokud potravina nemá do určeného data obvyklé vlastnosti – například zapáchá nebo je na ní plíseň, může zákazník požadovat její výměnu, a pokud není možná, tak vrácení peněz. S reklamací rádi pomohou právní poradci dTestu na telefonu: 299 149 009.

Tisková zpráva

Foto pixabay.com
 


 

Kam dál?

Liberecká ZOO začala s chovem zoborožce hrubozobého. Vzácný pták je...

úterý, 19. března 2019, 17:10

Zoologická zahrada začala s chovem nového druhu. Je jím vzácný zoborožec hrubozobý. Unikátní pták se chová jen na několika...

Místo černých skládek relaxační zóna. Cihelna se zpřístupní místním

úterý, 19. března 2019, 12:23

Prostor bývalého hliniště Cihelna na okraji Hrádku nad Nisou prokoukne. Z nevyužitého zarostlého místa se stane díky novým...

Ve vratislavickém Domově pro seniory nově najdete i příjemnou cukrárnu

úterý, 19. března 2019, 08:14

Domov pro seniory se nově může pochlubit cukrárnou, která nabídne oživení nejen klientům Domova, ale i široké veřejnosti, která...

Radnice, Ještěd i galerie zhasnou. Opět se tak připojí k celosvětové...

pondělí, 18. března 2019, 14:00

Liberec se i letos připojí k celosvětové akci Hodina Země. Symbolicky na hodinu zhasnou městské dominanty Ještěd, radnice a...

 
 
 

O čem píše Drbna.cz

Nerad odmítám lidi, ale den má bohužel jen 24 hodin, říká budějcký trenér Dominik Kodras

Na trénování "obyčejných lidí" už mu nezbývá čas. Spolu se svým týmem se plně věnuje profesionálním sportovcům. Pod rukama už mu prošla taková jména jako Jirka Novotný, Milan Gulaš, Tomáš Sivok nebo Roman Will. I když je budějčák Dominik Kodras na první pohled sympaťák, v posilovně z něj jde strach. Výsledky se pak ale zaručeně dostaví.

Varování před nebezpečnými dětskými cyklovozíky

Převážení malého dítěte v přívěsném vozíku za jízdním kolem by měla být jedna z nejbezpečnějších variant, jak ho brát na cyklotúru. Jaká je realita? Spotřebitelská organizace dTest otestovala 11 modelů cyklovozíků, pět z nich v testu propadlo. Nedostatky se týkaly praktických zkoušek v terénu, složitého sestavování, nepohodlí, bezpečnostních rizik a obsahu nežádoucích chemikálií.

Potíže s hraním hazardu a závislostí může mít 164 tisíc lidí

Kolem 164 tisíc lidí nad 15 let v Česku může mít podle odborných odhadů problémy s hraním hazardních her a se závislostí na něm. Patologických hráčů je pak bezmála 60 tisíc. Sázení a hraní nemá pod kontrolou asi 13 tisíc mladých do 18 let. Vyplývá to z výroční zprávy o hazardním hraní za loňský rok, s níž by se měla v pondělí seznámit vláda. V posledních letech počty klesly. Češi loni za hazard utratili 249,5 miliardy korun, prohráli 31,3 miliardy.