Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mzdy pracovníků v soc. službách se zvýšily, krajský rozpočet s tím ale nepočítal

Kraj se potýká s nedostatkem finančních prostředků na provoz sociálních služeb. Od ministerstva práce a sociálních věcí nyní žádá dalších 55 milionů.

Důvodem jsou rostoucí náklady na energie a rychlejší růst mezd pracovníků v sociálních službách, který vláda schválila v závěru roku a kraj s těmito náklady nepočítal. Na vyrovnání zvýšených nákladů nemá kraj ve svém rozpočtu dostatek peněz, znamenalo by to omezit investice, řekl dnes novinářům hejtmanův náměstek Pavel Svoboda. Liberecký kraj dostal letos na sociální služby 626 milionů korun, žádal ale o 86 milionů víc.

„Náklady poskytovatelů sociálních služeb strmě stoupají. Může za to především zvyšování mezd, ale také zdražování energií. Liberecký kraj obdržel v rámci dotačního řízení žádosti od 112 poskytovatelů na zajištění 223 sociálních služeb. V součtu dosáhla požadovaná částka 760 milionů korun,“ řekl Pavel Svoboda. V některých případech byla podle něj žádost nadhodnocena nebo zahrnovala i neuznatelné náklady, kraj proto postupně požadavek zredukoval na 712,2 milionu korun, o které žádal stát. Získal ale jen 88 procent požadované sumy.

Nyní se ukazuje, že náklady budou ještě vyšší. Vedení kraje totiž počítalo v návrhu na letošní rok se zvýšením mezd o pět procent a s dvouprocentním zdražením energií. „Vláda ovšem v závěru roku zvýšila u pracovníků v sociálních službách a zdravotnických pracovníků mzdy o sedm procent,“ doplnil hejtman Martin Půta. Zároveň vzrostl příplatek za směnnost a přibyl příplatek za ztěžující vlivy pracovních podmínek. Výrazněji navíc rostou náklady na energie.

Sám Liberecký kraj je zřizovatelem devatenácti zařízení sociálních služeb, jejichž služeb využívá téměř 1700 lidí. Jde většinou o pobytová zařízení, která zajišťují osmdesát procent lůžkové péče v kraji. „Provozní příspěvek našim organizacím byl pro letošní rok stanoven na 137 milionů korun. Oproti minulému roku je vyšší o 2 miliony korun,“ řekl Svoboda. Stačit to ale podle něj nebude. Kvůli zvýšeným nákladům potřebuje kraj pro své organizace dalších 26 milionů korun. Pokud stát chybějící peníze nepřidá, bude je muset dát kraj. „Na investice do sociálních služeb máme letos 20 milionů a tyto investice jsou teď ohroženy,“ dodal Svoboda.

Foto Dominik Svoboda

Štítky sociální služby, Liberecký kraj, Pavel Svoboda, energie, mzda, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Martin Půta

Mzdy pracovníků v soc. službách se zvýšily, krajský rozpočet s tím ale nepočítal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.