Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na radnici vymění dalších dvacet oken. Oprava vyjde na 1,4 milionu korun

Liberec bude letos třetím rokem pokračovat ve výměně či opravě starých oken historické radnice. K repasi je pro třetí etapu určeno 20 oken. Podle náměstka primátora Jiřího Němečka na to bude potřeba 1,4 milionu korun, část nákladů se zaplatí ze státní dotace určené na regeneraci městských památkových zón.

Bohatě zdobená liberecká radnice, postavená v letech 1887 až 1893, patří k nejcennějším památkám ve stotisícovém městě. Vzhledem připomíná radnici vídeňskou. V budově se čtyřmi nadzemními podlažími a 80 místnostmi je zhruba 160 oken různých velikostí, ve špatném stavu jsou zejména okna v přízemí. „Řada z nich netěsní, nedoléhají. Je to energeticky špatně. Cílem je, aby byla celá historická radnice s okny repasovanými nebo obměněnými," uvedl Němeček.

Zakázka bez výběrového řízení

V předchozích dvou letech řemeslníci vyměnili nebo opravili 18 oken za téměř 2,1 milionu korun. Letos přijde na řadu dalších 20 oken v přízemí. „Až doděláme toto patro, půjdeme do dalšího," uvedl Němeček.

Repasi oken bude provádět stejná firma jako v minulých letech, město ji dá zakázku bez výběrového řízení. „Nechtěli jsme, aby je dodával někdo jiný," řekl náměstek. V minulosti měli památkáři obavu z toho, jestli repliky oken budou dostatečně kvalitní. S okny od firmy, která je dodávala v předchozích dvou letech, byli spokojeni.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky radnice, Liberec, výměna oken, okno, Jiří Němeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na radnici vymění dalšch dvacet oken. Oprava vyjde na 1,4 milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.