Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Statistika nuda je? V Libereckém kraji je méně rozvodů, lidé se stěhují do Liberce

Liberecký kraj měl na konci loňského roku 442 356 obyvatel, o 1056 víc než na jeho začátku. Nové obyvatele získal kraj především díky přistěhovalým, když do jeho čtyř okresů víc lidí přišlo než z nich odešlo. Přirozenou cestou přibylo nových obyvatel jen minimálně. Podle informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) nepřibylo loni obyvatel jen v krajích Karlovarském, Ústeckém, Královéhradeckém, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském.

Obyvatel přibylo do konce září ve všech okresech Libereckého kraje s výjimkou Semilska. Tam se počet obyvatel udržel na stejné úrovni jen díky stěhování. Region totiž dlouhodobě stárne a vymírá, loni tam zemřelo o 120 lidí víc než se jich narodilo. Stěhováním ale region stejný počet lidí získal, a tak na konci roku žilo na Semilsku 73.882 lidí, stejně jako na jeho začátku.

Nejvíc lidí přibývá na Liberecku

Nejvíc lidí přibylo loni na Liberecku, které je největším okresem. Na konci roku tam žilo už 174.811 lidí, což bylo o 863 víc než na začátku roku. Na Liberecku tak žije téměř 40 procent obyvatel kraje. Přirozenou cestou získal okres 184 obyvatel, když se víc lidí narodilo než zemřelo. Dalších 679 obyvatel přibylo díky stěhování. Lidé nejčastěji míří do krajského města, kde je největší nabídka práce.

Celkově Česku v loňském roce obyvatel přibylo. Na konci roku žilo v zemi bezmála 10,65 milionu lidí, o 39.745 víc než na začátku roku. Na přírůstku se podílela zejména zahraniční migrace, ale i přirozený přírůstek. Stěhováním získalo Česko 38.629 nových obyvatel, což je nejvíc za posledních deset let. V průběhu roku se do země přistěhovalo 58.148 lidí a do zahraničí jich odešlo jen 19.519. Přirozenou cestou získala země 1116 obyvatel, když se víc lidí narodilo než jich zemřelo.

Rodí se a úmírá skoro stejně lidí

V Libereckém kraji přišlo loni na svět 4725 dětí, což je o 28 méně než v předchozím roce. Rodiny loni pochovaly 4705 svých blízkých, o rok dříve jich bylo ještě o dva víc. Přirozenou cestou tak kraj získal 20 nových obyvatel, předloni jich ale bylo 46. Přirozený přírůstek obyvatel zaznamenali loni statistici také v Praze, středních a jižních Čechách, na Vysočině a v Jihomoravském kraji.

Před ekonomickou krizí přibývalo v Libereckém kraji obyvatel především díky stěhování. V dalších letech pak kvůli nedostatku práce lidé kraj více opouštěli. S oživením ekonomiky se tento trend obrátil. Loni získal kraj stěhováním 1036 obyvatel, když do kraje přišlo 5560 lidí a 4524 se jich naopak vystěhovalo. Lidé se stěhují hlavně na Liberecko a Českolipsko, kde je nejvíc pracovních příležitostí. V roce 2008, před hospodářskou krizí, získal ale kraj stěhováním dokonce 2452 nových obyvatel.

Rozvedeno 999 manželství

Lépe vypadaly loni v Libereckém kraji i statistiky rozvodovosti. Soudy ukončily loni 999 manželství, o 159 méně než o rok dříve. Alespoň jedno nezletilé dítě mělo bezmála 60 procent rozvedených párů. I sňatků ale loni ubylo. Do manželství loni v kraji vstoupilo 2265 párů, o rok dříve jich bylo ještě o 24 víc.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky statistika, Liberecký kraj, rozvody, úmrtí, Český statistický úřad, Liberec, stěhování, Moravskoslezský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Zlínský kraj, Ústecký kraj, manželství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Statistika nuda je? V Libereckém kraji je méně rozvodů, lidé se stěhují do Liberce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.