Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Barabizna u turnovského nádraží trápí místní už více než deset let

Na začátku března došlo k požáru nevyužívané objektu, který dříve sloužil jako uhelný sklad. Místní ale rozpadající se budova straší už mnoho let a jak se zdá, jen tak se to nezmění.

Nemovitost v Nádražní ulici byla v průběhu devadesátých let v rámci restitucí vrácena právoplatným vlastníkům, od té doby ale objekt chátrá. Postupně se stal až nebezpečný a po požáru musel být dokonce uzavřen i chodník v jinak rušné ulici. Ten je již v současné chvíli otevřen.

Z objektu bylo nutné odstranit například i část střešní krytiny. „Chodník je nyní uklizen, otevřen a střecha částečně uklizena, aby nehrozil pád částí střešní krytiny na chodce. V této chvíli problematika přechází na stavební úřad, který se bude domáhat zabezpečovacích prací,“ uvádí starosta Turnova Tomáš Hocke.

Jednání trvají roky

Dlouhé roky se snaží turnovská radnice budovu odkoupit, dlouhodobá jednání s majitelem ale zatím k žádnému výsledku nedospěla. „Přestože vlastník je záměru města nakloněn, otázka finančního plnění a harmonogramu provedení celé transakce zůstává,“ vysvětluje starosta. Podle znaleckého posudku z roku 2014 by se měla hodnota objektu, tedy spíše toho, co z něj zbylo, 4,6 milionu korun.

Stavební úřad provedl v minulosti v objektu několik kontrolních prohlídek, teď ho čeká další. „V krajním případě může dojít k nařízení odstranění havarijní stavby nebo zabezpečovacích prací,“ komentuje Eva Zakouřilová, vedoucí stavebního úřadu. Zároveň ale upozorňuje, ža takové řešení je složitým správním procesem.

Budoucnost? Nejistá

Pokud by se Turnovu podařilo objekt odkoupit, šla by minimálně jeho část k zemi. „Přechodně by se dalo místo využít jako prostor pro parkování, v budoucnu by se pak mohlo proměnit v centrum občanské vybavenosti,“ dodává Hocke. Ten nevylučuje ani možnost využít prostor částečně jako komerční plochu.

Foto Město Turnov

Štítky Turnov, Nádražní, uhelný sklad, stavební úřad, Tomáš Hocke

Barabizna u turnovského nádraží trápí místní už více než deset let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.