Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Koupit hotel na Sychrově a vytvořit domov pro seniory? Kraj o tom uvažuje

Liberecký kraj zvažuje koupi Zámeckého hotelu Sychrov. Přestavět by ho mohl na domov pro seniory. Je to jedna z možností, jak řešit nedostatečné kapacity lůžek pro seniory v kraji. Pokud jde o kapacity, je na tom Liberecký kraj mezi srovnatelnými kraji nejhůře.

Na jedno lůžko v domovech pro seniory a v domovech se zvláštním režimem připadá 259 obyvatel, řekl na dnešním jednání zastupitelstva náměstek hejtmana Pavel Svoboda (ČSSD). Třeba v Pardubickém kraji je to 161 obyvatel na lůžko, v Královéhradeckém kraji 177.

„Mapovali jsme možnosti a vytipovali jsme více lokalit. Protože v tu chvíli běžela éterem informace, že tento hotel je na prodej, tak jsme i tuhle možnost vážili. Objekt jsme si prohlédli a zjistili jsme, že při nějakých stavebních úpravách by tomuto účelu mohl sloužit," doplnil Svoboda. Po úpravách by podle něj v hotelu mohlo vzniknout 80 až 88 lůžek pro seniory. Náklady na koupi hotelu se odhadují na 68 milionů korun, další desítky milionů by ale bylo třeba investovat do jeho úprav.

Vlastníkem je společnost Regal estate ze skupiny S group (dříve Syner)

Čtyřhvězdičkový Zámecký hotel Sychrov je na prodej 12 let po svém otevření. Hotel s 86 lůžky vyrostl na místě bývalé jízdárny Rohanů. Stavba, která architektonicky ladí s nedalekým zámkem, přišla na více než 152 milionů korun, z toho 64 miliony korun přispěl evropský program na podporu služeb cestovního ruchu. Léta ho provozoval řetězec EuroAgentur Hotels & Travel, od loňského podzimu je ale hotel zavřený. Vlastníkem je společnost Regal estate ze skupiny S group (dříve Syner). Areál nabízí ve výběrovém řízení Naxos, nabídky mohou zájemci podávat do 3. května.

Ani koupě a přestavba hotelu Sychrov ale potřebu lůžek pro seniory v Libereckém kraji nevyřeší.

„Připravujeme proto i výstavbu dalšího zařízení na zelené louce," řekl Svoboda. Nový domov pro seniory s kapacitou kolem 80 lůžek by měl vzniknout na krajských pozemcích v sousedství domova ve Vratislavicích nad Nisou. Kraj počítá také s přístavbou Domova důchodců ve Velkých Hamrech, kde by mohlo vzniknout zhruba 45 nových míst. Na domov pro seniory s kapacitou do 30 lůžek by podle Svobody bylo možné v budoucnu přestavět i léčebnu dlouhodobě nemocných v Jablonném v Podještědí.

Autoři | Foto Naxos

Štítky hotel, Sychrov, S group, Liberecký kraj, domov pro seniory, Pavel Svoboda, ČSSD, Syner, Pardubický kraj, Královéhradecký kraj, EuroAgentur Hotels & Travel a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupit hotel na Sychrově a vytvořit domov pro seniory? Kraj o tom uvažuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.