Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bránu snů poničil vandal, Sedící rodinu vítr. Město opraví i Památník bojovníkům před dolními kasárnami

Celkem šestašedesát soch, plastik a dalších uměleckých děl je umístěno v ulicích Liberce. Stará se o ně odbor ekologie a veřejného prostoru. Některé ze soch bude muset letos opravit.

Letos tak projdou opravdou tři umělecká díla. Sochu Brána snů poničil vandal. Dílo od Evy Kmentové je v Liberci od legendární výstavy Socha a město z roku 1969. „Polovina brány byla povalena vandaly a mušlový vápenec se rozlomil na několik částí. Událost vyšetřovala policie, bohužel pachatele se nepodařilo dohledat. Momentálně je povalená část díla zabezpečena bedněním, aby se před restaurováním zamezilo dalšímu znehodnocení,” řekla mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Sedící rodinu od Jana Solovjeva z křižovatky ulic Dvorská a Vojtěšská poničila v březnu silná vichřice. „Působením silného nárazového větru došlo ke zlomení zrezlého kotvení uvnitř díla a dílo tak spadlo z podstavce. Nyní se socha nachází ve skladu v areálu Technických služeb města Liberce,” dodala mluvčí. Podle ní se nyní hledá někdo, kdo sochu dokáže opravit.

A opravu už potřebuje i Památník bojovníkům a obětem za svobodu vlasti od architekta Petra Stolína. Ten je přitom na Štefánikově náměstí od roku 2000. „V minulém roce bylo provedeno mytí exteriéru objektu a drobné opravy elektroinstalace. Letos bude potřeba zaměřit se i na interiér. Zde proběhne velká oprava elektroinstalace a elektrorozvodů, které jsou v havarijním stavu. Zároveň dojde i k vyčištění objektu a k jeho celkové revizi,” uzavřela Kodymová.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky umění, sochy, Sedící rodina, Brána snů, odbor ekologie, Liberec, socha, umělecké dílo, Eva Kmentová, oprava, Jan Solovjev, plastika, rodina

Bránu snů poničil vandal, Sedící rodinu vítr. Město opraví i Památník bojovníkům před dolními kasárnami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.