Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zoo Liberec předala v Indonésii ocenění za mimořádný přínos v ochraně přírody

Liberecká zoologická zahrada ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky v Indonésii začátkem minulého týdne ocenila indonéské úředníky a místní nevládní organizace za mimořádný přínos v ochraně přírody. Skleněnou cenu – tzv. Strom biodiverzity, kterou Zoo Liberec a Nadační fond CCBC (Česká koalice pro ochranu biodiverzity) uděluje každým rokem, tentokrát předal místním ochranářům se zaměstnanci zoo i samotný velvyslanec České republiky Ivan Hotěk. Slavnostní ceremonie zároveň položila základní kámen ke společné hlubší spolupráci mezi Českem a Indonésií na terénních a vědeckých projektech v oblasti.

Zoo Liberec se aktivně podílí na ochranářských projektech na různých místech naší planety a každým rokem uděluje cenu v podobě designové skleněné sošky listnatého stromu za výjimečné aktivity a počiny přispívající k ochraně přírody. Letošní hlavní cenu získal hejtman oblasti Berau (Borneo), pan Muharram, který se svými kolegy z ministerstva moří, místní armády, policie i neziskových organizací významně pomohl pracovníkům liberecké zoo v boji proti nelegálními obchodu s želvovinou, želvími vejci a želvovinovými výrobky v této lokalitě.

Loď s vejci karet obrovských

„Naše jednotlivé ochranářské kroky započaly již v březnu 2018, kdy se celému týmu podařilo zadržet loď s více jak 1200 vejci karet obrovských (Chelonia mydas), které byly připraveny na export pro čínský a singapurský trh. Následující akce, kterou jsme v utajení připravovali několik měsíců, vyvrcholila v prosinci 2018 zabavením a následném symbolickém spálení obrovského množství výrobků a surového materiálu z želvoviny, která odhadem pocházela z více jak tří set kriticky ohrožených karet pravých (Eretmochelys imbricata),“ přibližuje oceněné ochranářské aktivity účastník obou akcí i samotného ceremoniálu a terénní pracovník Zoo Liberec, Tomáš Ouhel.

Součástí ceremoniálu bylo také otevření tématu užší spolupráce mezi zeměmi na úrovni ministerstev životního prostředí, která by prohloubila a ulehčila již probíhající společné úsilí směřující k zachování druhové rozmanitosti v Indonésii. Vzájemné podepsání dohody (tzv. Memorandum of understanding) by také otevřelo dveře studentům a učitelům obou zemí a rozšířilo tím možnosti vědeckého přístupu a nabývání zkušeností v ochraně přírody.

„Slavnostním ceremoniálem a předáním ceny Strom biodiverzity chceme vyjádřit upřímné poděkování a potvrdit místní vládě a komunitě, jak moc si vzájemné spolupráce vážíme.  Bez jejich pomoci bychom nikdy nebyli schopni takových výsledků v ochraně přírody in situ dosáhnout,“ dodává ředitel zoo David Nejedlo.

Tisková zpráva | Foto ZOO Liberec

Štítky ZOO Liberec, Indonésie, cena, skeněná cena, biodiverzita, ochrana přírody, Zoologická zahrada Liberec, Česko, biologická diverzita, Ivan Hotěk, vejce, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Borneo

Zoo Liberec předala v Indonésii ocenění za mimořádný přínos v ochraně přírody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.