Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: TMR má za sebou na Ještědu celou sezónu. Jak jsou zastupitelé spokojeni?

Dlouhodobý pronájem skireálu na Ještědu přinesl hodně emocí, TMR má s kopcem velké plány. Za sebou má první celou sezónu. Jak jsou zatím s provozem spokojeni liberečtí zastupitelé? Na to jsme se zeptali představitelů jednotlivých uskupení.

První sezóna na Ještědu byla spíše zahřívací, už nyní ale bylo vidět několik změn. V polovině dubna navíc TMR na veřejném projednání představí své další plány včetně vykácení několika hektarů lesa kvůli rozšíření stávajících sjezdovek a také kvůli stavbě jedné  úplně nové.

Zastupitelů jsme se zeptali: Jak hodnotíte první celou sezónu nového pronajímatele TMR ve skiareálu na Ještědu?

Na otázku neodpověděl Jan Korytář (Změna pro Liberec)

Jaroslav Zámečník (Starostové)

TMR zatím nezveřejnil žádné údaje ohledně návštěvnosti a ekonomiky provozu, proto lze zatím hodnotit sezónu jen z pohledu uživatelů. V září 2018  při akci Sport Live v liberecké aréně proběhla první akce prodeje skipasů za atraktivní cenu 999 Kč. Poté se začaly prodávat za 2999 Kč a od prosince za 5999 Kč. Pozitivně hodnotím, že TMR také vybudovala na vstupu do arélu novou multifukční budovu s půjčovnou lyží. Pro další sezónu bych si přál, aby se středisko Ještěd přidalo mezi třiadvacet středisek zařazených pod Czech Ski Pass, který sice stojí 11 tisíc Kč na sezónu, ale držitel může během sezóny neomezeně využívat jakékoliv střediska a ve většině včetně večerního lyžování. Tím by do Liberce přijelo pravděpodobně ještě více mimolibereckých návštěvníků.

Jiří Němeček (ANO)

Investice kolem 20 mil. korun už byla vidět hlavně ve službách, každý lyžař lehce zaparkoval na centrálním parkovišti, zakoupil si skipas v nové odbavovací budově vedle parkoviště. Tam si také mohl půjčit lyže nebo objednat výuku lyžování, případně zakoupit sportovní doplňky. Oceňuji oživení prostor mezi parkovištěm a nástupní stanicí lanovky Skalka, kde jsou atrakce na výuku těch nejmenších lyžařů. Mít lanovku a lyžování na konečné městské hromadné dopravy, to opravdu nikde nenajdete. Líbí se mi nová červená tvář Ještědu a myslím, že se máme v dalších fázích modernizace na co těšit. Navíc Skiareál se právě připravuje letní provoz na lanové dráze Skalka, který nahradí v době tříměsíční odstávky kabinovou lanovku na Ještěd. Když celkově zhodnotím tak odvážný a původně kritizovaný krok města Liberec, dát rodinné stříbro do pronájmu mezinárodnímu lyžařskému holdingu, tak myslím, že to bylo správné rozhodnutí.

Petr Židek (ODS)

Z toho co jsem viděl a slyšel, musím říci, že je opravdu dobře, že byl areál propachtován někomu, kdo má s provozováním podobného areálu dlouholeté zkušenosti. Společnost TMR před a během letošní sezóny začala s úpravami v okolí pokladen a dětské tréninkové loučky. Vybudovala a otevřela půjčovnu lyží a lyžařského vybavení. Z pohledu běžného lyžaře došlo k výrazným změnám, které přispěli k jeho zatraktivnění, a to je podle mne to, co Ještěd potřeboval. Uvidíme, jakým tempem bude rozvoj celého lyžařského areálu na Ještědu pokračovat. Myslím, že se vydali správným směrem.

 

 

Zuzana Kocumová (LOL!)

Abych byla objektivní, tak za jeden rok se výrazné změny očekávat nedají. Jakýkoliv projekt potřebuje čas na přípravu a vyřízení povolení, takže moudřejší budeme za další rok. Změny se tedy spíš týkaly některých služeb, gastroprovozů apod., a zde, si myslím, šly dobrým směrem. V nejbližší době by mělo proběhnout veřejné projednání záměru rozvoje areálu za účasti veřejnosti, těm, kterým rozvoj není lhostejný, určitě doporučuji, aby se zapojili. Co naopak vidím jako velmi nešťastné, bylo zastavení projektu na revitalizaci lesů na Ještědu, na kterém se dohodlo vedení města a společnosti TMR. Město tím přišlo o 2 mil. Kč, které mohlo využít na zlepšení kvality a druhové skladby lesů na Ještědu.

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky Skiareál ještěd, TMR, Ještěd, lyžování, Liberec, zastupitelé, radnice, les, lyže, lanová dráha, Jan Korytář, Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí, Zuzana Kocumová, Jiří Němeček

POLITICKÁ KORIDA: TMR má za sebou na Ještědu celou sezónu. Jak jsou zastupitelé spokojeni?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.