Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Konec Roundupu. Liberec nebude chemicky čistit chodníky od prorůstající trávy

Liberec nebude letos chemicky zbavovat chodníky prorůstající trávy. Důvody jsou podle náměstka primátora Jiřího Šolce (SLK) dva - ekologie a peníze. Město ušetří zhruba milion korun.

K odstraňování trávou prorostlých chodníků se v Liberci používá chemický prostředek Roundup, který obsahuje látku glyfosát. „Osobně si myslím, že bychom ho používat neměli a druhá věc, že to stojí spoustu peněz," uvedl Jiří Šolc.

Soud v USA nedávno rozhodl, že herbicid Roundup je karcinogenní. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.

Zarostou chodníky?

O ručním odstraňování trávy z chodníků podle Šolce neuvažují. „Na to žádné kapacity nemáme, to by bylo extrémně drahé," řekl.

Podle náměstka si to letos chtějí vyzkoušet. Záležet bude i na reakcích obyvatel, zda si na trávu v chodnících budou stěžovat. „Mnohdy se tady chemicky čistily i třeba pozemky, které mají takovou klasickou libereckou dlažbu, kočičí hlavy. A je mnoho lidí, kteří vám řeknou, že když mezi kočičími hlavami prorůstá tráva, že je to ve skutečnosti hezké," dodal Šolc.

Letní čištění města

Liberec letos počítá s tím, že ho letní čištění města bude stát 27,5 milionu korun, na minulý rok bylo schváleno o 2,5 milionu korun více. Letní čištění mají na starost technické služby ve spolupráci s Komunitními pracemi Liberec a zahrnuje ruční i strojní úklid komunikací, čištění dešťových vpustí, odvoz odpadkových košů, kropení během horkých dnů i sběr psích exkrementů. Nejdražší na letním čištění je strojní metení silnic, na které je vyčleněno 7,5 milionu korun. „V měsíci se bude dvakrát zametat na hlavních komunikacích města, na těch okrajových to bude s menší frekvencí," uvedl primátor města Jaroslav Zámečník (SLK). Za ruční úklid ulic a náměstí radnice zaplatí přes šest milionů korun. „Celkem bude pod dobu devíti měsíců pracovat 18 lidí permanentně v centru města," řekl primátor. Každý z pracovníků by měl za den uklidit asi pět kilometrů.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ekologie, Liberec, postřik, Roundup, chodník, tráva, Jiří Šolc, Starostové pro Liberecký kraj, Evropský úřad pro bezpečnost potravin, Evropská agentura pro chemické látky, Evropská komise, USA, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec Roundupu. Liberec nebude chemicky čistit chodníky od prorůstající trávy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.