Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Doksy hledají nájemce pro motorest Štědrá, radnice ho v lednu koupila

V Doksech hledají nového nájemce pro bývalý Motorest Štědrá v blízkosti vjezdu do města, který město v lednu za sedm milionů koupilo. Do pronájmu radnice nabízí výčep se společenským sálem včetně vybavení. Část budovy určená k ubytování je zatím uzavřena a město připravuje její rekonstrukci. V budoucnu by v ní mohly být bezbariérové byty pro seniory nebo startovací byty pro mladé.

Bývalý motorest postavili v 80. letech minulého století jako administrativní budovu zemědělského družstva Štědrá. V 90. letech začal objekt sloužit jako motorest s ubytováním, od roku 1997 už ale fungoval jen sál s výčepem. Minimálně posledních osm let sloužil podle starostky už jen "obchodu s chudobou". Z budovy v těsném sousedství vjezdu do města a zámeckého parku se stala ubytovna pro sociálně slabé.

Výčep by měl zůstat

„Výčep, který umožňuje využití sálu, je zatím v provozu a rádi bychom, aby to tak zůstalo i dál. Restauraci tam nepotřebujeme, těch je ve městě dost,"  řekla starostka Eva Burešová (Starostové pro Liberecký kraj).

Radnice se podle Burešové rozhodla pro nákup budovy poměrně rychle v obavě, aby ji nekoupil nějaký podnikatel a neproměnil třeba v ubytovnu pro zahraniční dělníky. „Budova je v dobrém stavu a je i dobře řešená, takže nebude příliš náročné ji proměnit v malé byty pro seniory," řekla starostka. Potřeba takového bydlení je podle ní velká a město nemá jak ji uspokojit. V Doksech je sídliště s domy bez výtahů. „Pro mnoho jejich starších obyvatel je tak problém vůbec byt opustit, někteří se nedostanou ven, jak je rok dlouhý," dodala.

Kolik bude rekonstrukce objektu stát, zatím nedokáže nikdo odhadnout. „Připravujeme projekty, na rekonstrukci se budeme snažit získat dotace, dostat je můžeme na sociální bydlení, ale také třeba na zateplení a výměnu oken. Víc budeme vědět v létě," dodala Burešová. Pro město s 5000 obyvateli to není první velká investice. Před několika lety získaly Doksy od Libereckého kraje zdejší zámek a v současné době ho rekonstruují. Pro veřejnost by se měl otevřít ještě letos na podzim.

Autoři | Foto Město Doksy

Štítky ČR, reality, restaurace, správa, Doksy, rekonstrukce, Eva Burešová, Starostové pro Liberecký kraj, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doksy hledají nájemce pro motorest Štědrá, radnice ho v lednu koupila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.