Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Neekologický bioodpad? Liberec ho vozí až do Mimoně, o hnědých popelnicích zatím neuvažuje ani Jablonec

Celoročně mohou obyvatelé v Libereckém kraji už dnes třídit biologický odpad do kompostérů nebo ho vozit do sběrných dvorů. Třeba v Liberci, České Lípě nebo Turnově mohou lidé třídit i do speciálních hnědých popelnic, vyvážejí se ale většinou jen od dubna do listopadu. Podle ekologů tvoří biologicky rozložitelné odpady zhruba 40 procent hmotnosti komunálních odpadů, stále ho ale hodně končí na skládkách či ve spalovnách.

„Jablonec je v obtížné situaci, co se týče odvozu bioodpadu, protože nejbližší zařízení, kam by se daly odpady odvážet, je 45 km daleko, což je neekonomické, ale i dost neekologické," řekla mluvčí magistrátu Jana Hajná. Proto Jablonec zatím neuvažuje o pořízení hnědých popelnic na bioodpad. „Občanům je alespoň nabídnuta možnost sběru neomezeného množství bioodpadu ve čtyřech sběrných dvorech města - Proseč, Belgická, Želivského a Dalešická. Další možností je odevzdání do velkoobjemových kontejnerů. Přistavovány budou každou lichou sobotu do listopadu," dodala.

Liberec ho vozí do Mimoně nebo Turnova

To ve stotisícovém Liberci rozdali od roku 2012 obyvatelům zhruba 3300 hnědých nádob na bioodpad a to převážně k rodinným a v menší míře i bytovým domům. „V současné době je ovšem již nerozdáváme, protože celý svoz je neekologický. Bioodpad, místo aby se zpracoval v místě, se nákladně vozí do společnosti SAP Mimoň nebo do kompostárny v Turnově," řekla vedoucí odboru ekologie Lucie Sládková. Liberec připravuje výstavbu kompostárny, do té doby nechce počet hnědých popelnic zvyšovat. Lidé mohou bioodpad odevzdat do velkoobjemových kontejnerů nebo sběrných dvorů. Obyvatelům nabízí radnice i kompostéry, letos jich chce rozdat tisíc.

Na rozdíl od Liberce či Jablonce patnáctitisícový Turnov má už pět let vlastní kompostárnu. „V době jejího uzavření mohou občané bioodpad předávat na sběrný dvůr Vesecko, kde je celoroční provoz," řekla mluvčí radnice Zdenka Štrauchová. Ve městě je 1142 nádob na bioodpad, a letos podle ní přibude dalších 50.

„Na sídlištích zatím nejsou nádoby rozmístěny všude, pouze tam, kde jsou aktivní občané a mají zájem třídit bioodpad," dodala. Turnovská kompostárna podle ní loni zpracovala 1523 tun bioodpadu, zhruba 30 procent bylo z popelnic.

Kompostárna v Žízníkově

Už 12 let třídí bioodpad do speciálních hnědých nádob v České Lípě. „Po městě jich je zhruba 1500 převážně u rodinných domů. O rozšíření svozu bioodpadu na sídliště neuvažujeme," řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Bioodpad z České Lípy končí v kompostárně v nedalekém Žizníkově a tak v České Lípě vlastní kompostárnu nepotřebují.

Velkým problémem je hlavně zelený odpad v menších obcích. „Bioodpadu vzniká na obcích hrozně moc. Ani ne tak z domácností, to lidé většinou kompostují, ale z travnatých ploch, které musí obce sekat a udržovat. Kdybychom měli všechno vozit do kompostáren, stálo by to víc než odvoz běžného komunálního odpadu," řekl starosta Prysku na Českolipsku Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). V kompostárně tak podle něj končí jen malá část takového odpadu. Některé plochy se podle Svitáka jen mulčují, obec má i vyhrazené místo, kde zelenou hmotu ukládá a kompostuje.

Autoři | Foto Město Jihlava

Štítky bioodpad, Liberecký kraj, Liberec, odpad, biologicky rozložitelný odpad, Jablonec, popelnice, kompost, Česká Lípa, Turnov, Mimoň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neekologický bioodpad? Liberec ho vozí až do Mimoně, o hnědých popelnicích zatím neuvažuje ani Jablonec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.