Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Stane se z Tržního náměstí průjezdná komunikace? Město na jeho podobu vypíše architektonickou soutěž

Budoucí podoba Tržního náměstí v Liberci by měla vzejít z architektonické soutěže. Konečný výsledek by radnice chtěla mít do konce roku. Město v květnu přímo osloví tři architektonická studia a návrhy od nich by mělo získat v červnu. Dnes je náměstí hlavně parkovištěm a někteří místní se obávají toho, že se do budoucna z něj stane jen průjezdná komunikace.

Na náměstí ve tvaru trojúhelníku je městský plavecký stadion, rockový klub, obytné domy, restaurace a vede z něj cesta k výstavišti, parku, kasárnám, několika školám či obchodnímu domu. „Lidé si zvykli za posledních deset až 15 let používat náměstí jako parkoviště. Při tom historie náměstí byla, že bylo plné lidí, bylo to tržní náměstí. Pravděpodobně bude snaha architektů vrátit tomu takovou klidovou občanskou funkci a budou muset najít pro auta jiné umístění v okolí," uvedl primátor Jaroslav Zámečník. Vhodná místa k parkování jsou podle něj v Pastýřské ulici či u vstupu do bývalého výstaviště.

Dopravní tepna

Přes náměstí by do několika let měla vést nová dopravní tepna, takzvaná Nová Pastýřská, která by měla zklidnit dopravu kolem radnice a odlehčit Šaldovu náměstí. Lidem, kteří na Tržním náměstí žijí, se její výstavba nelíbí. Nesouhlas dali najevo i při pondělním veřejném projednávání podnětů pro zadání architektonické soutěže. Obávají se toho, že se z náměstí stane jen průjezdná komunikace.

Architekt Jiří Janďourek, který je poradcem libereckého primátora, se ale domnívá, že je možné vytvořit sdílené místo pro dopravu i lidi. „Nebude to koridor dopravní, z kterého budou vyhnaní lidé," řekl. Sdílený prostor se podle něj dá vytvořit tím, že silnice nebude příliš široká, kolem ní bude vysazená alej, budou tam podélná místa k parkování či omezená rychlost. Dopravní zatížení silnice by podle něj mohlo být obdobné jako v nedaleké Klostermannově ulici, jež spojuje frekventovanou Husovu ulicí s Masarykovou.

Podněty od lidí vzešlé z pondělního setkání by se měly stát součástí zadání architektonické soutěže. Místní by si přáli mít na náměstí vzrostlé stromy, prostor pro děti, klidové zóny, funkční vodní prvek či menší plochu pro parkování. Požadují i kultivaci prostoru s popelnicemi, bezpečnější přecházení silnice a odstranění zákoutí využívaných bezdomovci. Zároveň odmítají výstavbu protihlukových stěn jako řešení nadměrného hluku, které způsobí zvýšená doprava po dostavění Nové Pastýřské.

Úpravy navážou na opravy

Úpravy podoby náměstí by měly navázat na rekonstrukci inženýrských sítí, která začala v dubnu a potrvá do poloviny října. V ulicích Pastýřská, Budyšínská, Durychova a na Tržním náměstí se bude vyměňovat přes 600 metrů vodovodu z 50. až 60. let minulého století. Nová bude i dešťová kanalizace a opravovat se bude odlehčovací stoka.

Autoři | Foto

Štítky Liberec, Tržní náměstí, architektura, soutěž, architektonická soutěž, silnice, doprava, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stane se z Tržního náměstí průjezdná komunikace? Město na jeho podobu vypíše architektonickou soutěž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.