Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dva roky a dost. Hrací automaty v létě 2021 z Jablonce zmizí

Jablonečtí zastupitelé zabouchli hracím automatům pomyslné dveře. Z města zmizí do srpna 2021. Aktuálně je v Jablonci celkem šest kasin.

Hrací automaty musí z Jablonce nad Nisou zmizet do konce července 2021. Vyhlášku o regulaci hazardu schválili městští zastupitelé. Vychází z výsledků referenda, které se konalo loni v lednu spolu s prezidentskými volbami. Jakub Macek sice navrhoval posunutí účinnosti už na 1. červen letošního roku, ale úředníci to nedoporučili. Podle nich by městu hrozily žaloby od provozovatelů kasin, kteří budou žádat náhradu škody. I proto návrh nezískal v zastupitelstvu podporu.

Městské zastupitelstvo v Jablonci schválilo už v roce 2011 vyhlášku, která měla ukončit provoz všech heren a kasin k 1. lednu 2015. V červnu 2015 ale novelou vyhlášky zastupitelé hazard opět povolili. Změnu postoje vedení města v čele s ODS zdůvodnilo tím, že nulová tolerance není řešením a vede jen k obcházení zákona a vzniku nelegálních heren. Jablonec vyhláškou povolil jen vznik kasin, nikoli heren. V kasinech tak nemohou peníze prohrávat lidé závislí na dávkách a nedostanou se tam ani nezletilí. Ještě předloni jich bylo ve městě 11, postupně ale ukončují činnost a aktuálně jsou na šesti místech.

Odpůrci hazardu žádali ještě před čtyřmi lety úplné zrušení hazardu, zastupitelé ale tehdy vyhlášení referenda nepodpořili. Loni v lednu tak šlo jen o výherní automaty, živá hra a další druhy hazardních her v kasinech zůstanou. „Podle statistik není živá hra takovým problémem jako automaty. Lidí závislých na živé hře zdaleka není tolik,“ řekl již dříve  Macek.

Pro zrušení hracích automatů hlasovalo v Jablonci loni v lednu 87,95 procenta účastníků místního referenda. Do hlasování se zapojilo 39,37 procenta oprávněných voličů. Od 1. srpna 2021 by tam měl být Jablonec bez výherních automatů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky automaty, Jablonec, hazard, kasino, Jablonec nad Nisou, hrací automat, hazardní hra, ODS

Dva roky a dost. Hrací automaty v létě 2021 z Jablonce zmizí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.