Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Všesportovní areál Obří sud Javorník u Liberce je v konkurzu

Na majetek Všesportovního areálu Obří sud Javorník u Liberce prohlásil liberecký krajský soud konkurz. Vlastník sice požádal v březnu o lhůtu na přípravu plánu reorganizace, žádný ale nakonec nepředložil. Soud proto rozhodl o řešení úpadku firmy, která provozuje rekreační areál nedaleko Liberce, konkurzem. Areál navzdory insolvenci zatím zůstává v provozu. Zimní sezona sice skončila, o Velikonocích bude ale v provozu bobová dráha i restaurace.

Návrh na zahájení insolvenčního řízení podala loni v září Equa bank, která se tímto způsobem domáhá splacení úvěru a úroků dohromady za více než 73 milionů korun. Banka je největším věřitelem areálu. Své pohledávky zatím v insolvenčním řízení přihlásilo 17 věřitelů, kteří dohromady žádají přes 94 milionů korun. Po bance je největším věřitelem Regionální rada regionu soudružnosti Severovýchod. Jejím prostřednictvím získala firma na výstavbu střediska na Javorníku bezmála 117 milionů korun. Zhruba 14 milionů by ale měl kvůli porušení rozpočtových pravidel areál vrátit.

Bývalý reprezentant Němeček

Všesportovní areál na Javorníku slouží veřejnosti od prosince 2010. Majoritním vlastníkem je bývalý fotbalový reprezentant Václav Němeček, kterému patří 70 procent společnosti, Jeřmanice vlastní 27 procent a třetím společníkem je podle obchodního rejstříku Jan Petrásek. Na výstavbu areálu přispěla více než 99 miliony korun Evropská unie a přes 17 milionů přidal stát. Středisko, jehož vybudování přišlo na zhruba 200 milionů korun, je určeno hlavně rodinám s dětmi. Na Javorníku je bobová dráha a čtyřsedačková lanovka se sjezdovkou, na vrcholu restaurace a penzion. Ročně areál navštíví kolem 180 tisíc lidí.

Do problémů kvůli zasněžování a investicím

Podle Němečka byla firma za devět let svého provozu v zisku nebo malé ztrátě způsobené odpisy majetku. Do problémů s cash-flow se podle něj areál dostal kvůli investicím do zasněžovacího zařízení, nádrží na vodu a také gastronomického zařízení nutným pro zvládnutí zimního i letního provozu. Od července 2017, kdy skončilo období udržitelnosti projektu stanovené smlouvou o dotaci, hledala firma strategického partnera. Neúspěšně. Helena Fiebigerová (NEZ), starostka Jeřmanic, které jsou menšinovým vlastníkem střediska i jedním z věřitelů, doufá, že se areál podaří udržet v provozu.

Autoři | Foto Areál Obří sud

Štítky Jeřmanice, konkurs, obří sud, Liberec, Javorník, Velikonoce, Václav Němeček, Equa bank, Evropská unie, sud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všesportovní areál Obří sud Javorník u Liberce je v konkurzu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.