Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Školákům a studentům dnes začínají velikonoční prázdniny

Žákům základních a středních škol dnes začínají velikonoční prázdniny. Do školních lavic se vrátí po pěti dnech volna v úterý 23. dubna. Podle předpovědi meteorologů je čeká slunečné počasí. Řada lidí využije prodloužené velikonoční volno k cestování, na silnicích se proto očekává zvýšený provoz. Podle policistů jsou velikonoční svátky z hlediska bezpečnosti provozu nejrizikovějším obdobím z celého roku, od středy proto kontrolují na vybraných místech republiky dodržování zákazu jízdy pod vlivem alkoholu.

Podle předpovědi počasí bude po dobu velikonočních prázdnin slunečno, nejvyšší denní teploty by měly dosahovat 20 stupňů Celsia. Pršet by mělo pouze ojediněle.

Policisté považují tyto svátky za rizikové mimo jiné kvůli tomu, že lidé často cestují za příbuznými na větší vzdálenosti a mnohdy vyjíždějí i sváteční řidiči nebo lidé, kteří v zimě neřídí a za volant usednou po dlouhé době. Rušnější jsou Velikonoce i pro asistenční společnosti, které pomáhají motoristům v nouzi.

Policisté od středy do Velikonočního pondělí kontrolují na řadě míst v Česku dodržování zákazu jízdy pod vlivem alkoholu a drog. Loni v Česku zavinili řidiči, kteří před jízdou pili alkohol, 4626 nehod, při kterých zemřelo 62 lidí. Meziročně se počet těchto nehod zvýšil zhruba o 400 a počet obětí o 14. Podle Besipu policisté v loňském velikonočním období zaznamenali 1019 nehod, které si vyžádaly pět obětí. Na Zelený čtvrtek se alkohol podepsal na 4,6 procenta nehod, v následujících dnech byl podíl ještě vyšší.

Po celé zemi se o velikonočních prázdninách koná řada akcí spojených se svátky. Jde o výstavy, koncerty, bohoslužby, jarmarky, trhy či pašijové hry. Věřící si dnes připomínají Zelený čtvrtek, který je prvním připomenutím Kristova třídenního utrpení a vzkříšení. Následovat bude Velký pátek, který je od roku 2016 v Česku státním svátkem, Bílá sobota a nedělní Boží hod velikonoční, kdy se slaví zmrtvýchvstání. K Velikonočnímu pondělí už se nevážou žádné církevní obřady, den je spjatý spíše s lidovými zvyky. V Česku se chodí na koledu spojenou s pomlázkou, koledníci za odměnu dostávají malovaná nebo čokoládová vajíčka a jiné pochutiny.

Další prázdniny, které děti v Česku čekají, jsou letní. Začnou v pondělí 1. července a potrvají dva měsíce.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Velikonoce, prázdniny, počasí, policie, alkohol, Česko, svátek, havárie, Velikonoční pondělí, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota, Boží hod velikonoční

Školákům a studentům dnes začínají velikonoční prázdniny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.