Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zámek Doksy se postupně dává do kupy, rekonstrukce bude letos pokračovat

Od roku 2015 je zámek v Doksech v majetku města. To se ho snaží postupně opravit a zpřístupnit veřejnosti. Finančně pomáhá i Liberecký kraj. Ten na něj v posledních letech uvolnil bezmála milion korun.

Na celé stavbě je fůra práce. Už před čtyřmi lety začaly opravy střechy a krovu. Podařilo se obnovit i komín. O rok později došlo na obnovu vyhlídkové terasy, části omítky, podlah i zábradlí. Taková obnova je samozřejmě finančně náročná. „Takto velké památkově chráněné komplexy by samozřejmě potřebovaly finanční podporu zejména od státu,“ komentovala radní Květa Vinklátová. Z rozpočtu obce nebo města jako jsou Doksy není možné obnovit takovou památku v dohledné době.

Velkou změnou prošel zámek v roce 2017. Tehdy zde vzniklo turistické informační centrum i dvě galerie a historický prohlíkový okruh. S tím souvisela i loňská oprava střechy a krovu.

Rekonstrukce bude pokračovat i letos. „V plánu máme obnovu jižního portálu a chceme pokračovat i v obnově krytiny střechy východního křídla,“ uvedl manažer města Doksy Jakub Derynk. Navíc chce město zprovoznit i Muzeum Čtyřlístku, knihovnu nebo kanceláře pro organizaci KulturaDoksy.cz.

Autoři | Foto marianskazahrada.cz

Štítky zámek, Doksy, rekonstrukce, Českolipsko, zámek Doksy, Liberecký kraj, střecha, Květa Vinklátová, Muzeum Čtyřlístek

Zámek Doksy se postupně dává do kupy, rekonstrukce bude letos pokračovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.