Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

O Velikonocích zemřelo na českých silnicích 6 lidí, dvakrát víc než loni

Při dopravních nehodách v Česku za čtyři dny od Velkého pátku do Velikonočního pondělí zemřelo šest lidí. Předběžná čísla ČTK oznámil ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Proti loňsku je počet obětí dvojnásobný. Podle Lercha se zvýšil také počet nehod a přibylo nehod zaviněných pod vlivem alkoholu.

Na silnicích umírali podle Lercha zejména nejzranitelnější účastníci provozu. „Mezi šesti usmrcenými máme tři řidiče motocyklů, dva cyklisty a jednoho řidiče osobního automobilu," uvedl.

Nehod za prodloužený velikonoční víkend policie registruje předběžně 937, zranilo se při nich 282 lidí. „Ve srovnání s loňskými Velikonocemi došlo k nárůstu celkového počtu dopravních nehod, bohužel i jejich následků," uvedl šéf dopravní policie. Pod vlivem alkoholu se stalo 61 nehod, což je předběžně také víc než loni.

Poslední velikonoční obětí nehody byl devětačtyřicetiletý cyklista, který v pondělí spadl z kola v Branišovském lese u Českých Budějovic. Pravděpodobně nezvládl rychlou jízdu.

Jednou z nedělních obětí nehod je řidič středního věku, který odpoledne mezi Mýtem a Strašicemi na Rokycansku narazil v osobním autě do stromu. V sobotu v podvečer zemřel třiadvacetiletý motorkář v Karviné. Pravděpodobně ve vysoké rychlosti nezvládl průjezd zatáčkou a najel do plynové přípojky.

Dopravní policisté považují velikonoční svátky za jedno z nejrizikovějších období roku. Lidé často cestují za příbuznými na větší vzdálenosti a vyjíždějí také sváteční řidiči. Policie se při letošních kontrolách během velikonočního týdne opět zaměřovala na zákaz požívání alkoholu a drog, ale také na pravidla bezpečného poutání v autech a používání dětských autosedaček. Rizikové z hlediska alkoholu za volantem bývá hlavně Velikonoční pondělí s tradiční pomlázkou.

Od roku 2000 byl dosud nejtragičtější velikonoční víkend v roce 2003, kdy zemřelo při nehodách 25 lidí. Tři oběti si dopravní nehody stejně jako loni vyžádaly v letech 2011 a 2013.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky nehody, úmrtí, policie, Velikonoce, doprava, havárie, alkohol, Velikonoční pondělí, dopravní policie, Velký pátek, Česko, České Budějovice, Branišovský les

O Velikonocích zemřelo na českých silnicích 6 lidí, dvakrát víc než loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.