Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberecká ZOO vyhrála prestižní soutěž Bílý slon za chov ptáků

Liberecká zoo opět vyhrála první místo v prestižní soutěži Bílý slon. Originální keramické sošky jsou oceněním za významné chovatelské úspěchy mezi českými a slovenskými zoologickými zahradami. Zoo Liberec obhájila své prvenství z loňského roku a opět zvítězila v kategorii „Ptáci“.

Ve středu 17. dubna se v Kapucínském klášteře ve Fulneku uskutečnilo vyhlášení vítězů a slavnostní předání cen soutěže Bílý slon. Ty jsou zoologickým zahradám udělovány za mimořádné a výjimečné odchovy či za nejlepší stavbu vybudovanou v zoo v uplynulém roce. Soutěž se koná již od roku 1994 a do letošního ročníku se přihlásilo 17 zoo sdružených v Unii českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) s 50 významnými odchovy a 10 stavbami.

Liberecká zoo zabodovala a zvítězila v kategorii „Ptáci“ za odchov dvou mláďat orlů jestřábích, která se vyklubala na svět v dubnu loňského roku. Jednalo se o vůbec první odchov tohoto druhu v celé Evropě. „Chov orlů jestřábích v lidské péči je velice náročný a momentálně jsou v Evropě pouze tři zoologické zahrady, které tento druh chovají. Jen my se ale můžeme pochlubit mláďaty. V Zoo Liberec chováme orly jestřábí již od roku 2008 a o jejich rozmnožení jsme se snažili dlouhých deset let,“ říká kurátor dravých ptáků a zoolog Jan Hanel

Bílý slon potřetí

Za pětadvacetiletou historii konání soutěže je to už potřetí, kdy nejstarší zoo v Čechách hlavní cenu získala. Poprvé to bylo v roce 1997 za rozmnožení orla stepního a v loňském roce za unikátní odchov dvorského mláděte hadilova písaře, kterého odchovali liberečtí „pěstouni“ orli bělohlaví. Díky této netradiční a nezištné spolupráci zoologických zahrad se podařilo mládě tohoto afrického lovce jedovatých hadů zachránit.

„Je to pro nás obrovská čest a pocty si vážíme. Soška bílého slona je oceněním především pro všechny ošetřovatele a důkazem, že svou práci dělají opravdu pečlivě a zodpovědně. A za to jim patří můj velký dík,“ dodává Jan Hanel.

Tisková zpráva | Foto ZOO Liberec

Štítky Bíly slon, Liberec, zoo, zoologická zahrada, soutěž, Zoologická zahrada Liberec, ptáci, Jan Miloslav Haněl, Evropa, Fulnek, Kapucínský klášter (Prostějov)

Liberecká ZOO vyhrála prestižní soutěž Bílý slon za chov ptáků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.