Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Aby se čarodějnice neproměnily v noční můru. Dejte si při pálení pozor

Pálení čarodějnic je oblíbenou zábavou na konci dubna. Stavění vatry, první opékání buřtů. Na tuhle zábavu se těší nejen děti, ale i mnoho dospělých. Jenže i z takového poklidného večera se může stát rázem horor. Třeba když se oheň neuhlídá.

Jak si počínat a ochránit tak zdraví i majetek, radí každoročně hasiči. Ti doporučují, aby se lidé drželi několika pravidel. Základem je výběr dobrého místa pro pálení čarodějnice. „Místo pro pálení se nesmí nacházet blíže než padesát metrů od okraje lesa,“ uvádí mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Samozřejmě by se pálení nemělo odehrávat ani v bezprostřední blízkosti domů a dalších budov.

Zároveň by si lidé měli dávat pozor na velikost ohniště. „Mělo by být jen tak velké, aby ho lidé zvládli v případě nutnosti uhasit,“ upozorňuje Štrauchová. Lidé by měli vynechat i používání benzínu a dalších hořlavých kapalin. Snad naprostou samozřejmostí je to, že do ohně by se nemělo házet nic, co tam nepatří, jako jsou chemikálie, spreje nebo třeba pneumatiky.

Určitě vzhledem k posledním dnům nebude na škodu upozornit na vítr. „Lidé by měli sledovat aktuální povětrnostní podmínky. I slabý vítr může mít za následek rozšíření ohně,“ varuje Štrauchová. Samozřejmostí je nenechávat oheň bez dozoru a nenechávat pálení na dětech. Další informace k pálení čarodějnic najdete na webu Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

Foto Alena Voglová

Štítky čarodějnice, pálení, oheň, vatra, Hasičský záchranný sbor

Aby se čarodějnice neproměnily v noční můru. Dejte si při pálení pozor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.