Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kůrovec už řádí i ve městě. V Liberci napadl podle odhadu 30 procent smrků

Kůrovec v Liberci napadl podle odhadu radnice asi 30 procent smrků v parcích, na sídlištích a dalších plochách veřejné zeleně po městě. Jde o jednotlivé stromy i porosty. Liberec letos na kůrovcovou kalamitu a odstranění stromů popadaných při vichřicích vydá milion korun.

Kvůli kůrovci už město nechalo odstranit 50 stromů. Další se budou kácet v Pekárkově ulici v Harcově či v Kavkazské ulici u průmyslové zóny Jih, kde kůrovec napadl porost o rozloze 11 tisíc metrů čtverečních. Lýkožroutem smrkovým jsou ale zasažené i další smrky ve městě. „Správci zeleně takto napadané dřeviny aktivně vyhledávají a následně je označí k okamžitému pokácení. Jedině tak zabrání tomu, aby lýkožrout vylétl a napadl další dřeviny v okolí," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

První vlna rojení

Duben a květen jsou měsíci rojení kůrovce, druhá vlna následuje v létě. Šíření lýkožrouta podle mluvčí radnice napomáhá počasí. „V posledních letech mírné zimy a suchá léta bohužel zapříčinily nedostatek vody. Oslabily tak především mělce zakořeněné smrky," dodala.

Jiných 30 stromů Liberec v předchozích týdnech odstranil, protože je vyvrátil, zlomil či poškodil silný vítr. Největší škody způsobila březnová vichřice Eberhart. Meteorologové na své stanici na libereckém letišti naměřili dokonce poryv o síle 100 kilometrů v hodině. Při této vichřici po městě popadalo 16 stromů.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky kůrovec, smrky, stromy, lesy, Liberec, smrk, strom, vichřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kůrovec už řádí i ve městě. V Liberci napadl podle odhadu 30 procent smrků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.