Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jablonec opravuje zanedbané městské byty. Letos jich má být dvacet

V Jablonci nad Nisou opravují zanedbané městské byty. Letos jich chce radnice zrekonstruovat zhruba dvě desítky, v rozpočtu si na to vyčlenila deset milionů korun. Dokončené už byly dvě garsonky v ulici Petra Bezruče, dalších osm malometrážních bytů v ulicích Řetízkové a Skřivánčí bude hotových do konce června.

„Ty byty byly vybydlené, elektřina i plyn byly odpojené, propadlé byly revize. Kuchyně měla v dezolátním stavu, byty byly plné odpadků. Je s podivem, v čem dokážou někteří lidé žít," řekl ekonomický náměstek primátora Štěpán Matek (KDU-ČSL).

Rekonstrukce je proto podle něj kompletní, byty budou mít nové koupelny i kuchyně, zničená linolea nahradí nové podlahy, původní rákosové stropy přikryjí sádrokartonové podhledy. Nové jsou i instalace. Byty mají plynové vytápění, v budoucnu je chce radnice napojit na centrální vytápění.

Město vlastní osm set bytů

Ještě na začátku 90. let měl pětačtyřicetitisícový Jablonec kolem 7000 městských bytů, většinu z nich však postupně prodal. Zpočátku radnice prodávala byty jednotlivě, protože jí ale v některých domech zůstaly jednotlivé byty, v dalších etapách už prodávala jen celé domy. Cílem prodeje bylo snížit náklady na správu a obnovu bytového fondu. Aktuálně tak město vlastní 799 bytů, z toho zhruba 80 je volných, většina ale potřebuje modernizaci.

Výstavbu nových bytů Jablonec neplánuje, chce investovat do těch, které má. „Některé bytové jednotky jsou i více jak deset let neobydlené. Tato situace je velice nešťastná, obzvlášť v době, kdy poptávka po bydlení v Jablonci převyšuje nabídku," řekl Matek. Malometrážní byty chce město nabídnout jako startovací hlavně mladým lidem, některé další menší byty chce ale spojit a vytvořit větší byty pro rodiny nebo lidi s postižením. Podmínky pronájmu radnice podle Matka teprve připravuje, zrekonstruované byty chce potenciálním zájemcům nabídnout na podzim.

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky byty, Jablonec, rekonstrukce, Jablonec nad Nisou, radnice, Petr Bezruč, Štěpán Matek, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec opravuje zanedbané městské byty. Letos jich má být dvacet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.