Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Libereckém kraji značně přibylo případů zamoření bytů štěnicemi

V Libereckém kraji v posledních letech znatelně přibylo případů zamoření ubytovacích zařízení a bytů štěnicemi a švábovitým hmyzem. Zatímco do roku 2013 přijímali hygienici v kraji kolem pěti oznámení ročně, loni jich bylo 35, o pět více než v roce 2017. Nejčastěji šlo o štěnice a rusa domácího. Vyplývá to z výroční zprávy o činnosti Krajské hygienické stanice v Liberci.

Podle zjištění hygieniků se zamoření štěnicemi či švábovitým hmyzem nejčastěji týká sociálně vyloučených lokalit. Vyskytují se jak v bytových domech, tak v některých ubytovacích zařízeních pro sociálně slabé, kde často bydlí také sezonní dělníci ze zahraničí. „Tyto objekty jsou často ve velice špatném technickém stavu, bývá zde nízká úroveň základních hygienických návyků. Dochází k zavlečení štěnic s osobními věcmi a zavazadly do pracovního prostředí," uvedla krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová.

Švábi ve škole

Problémy s ektoparazity loni řešila i liberecká radnice, hmyz se dostal do některých městských bytů poskytovaných jako sociální bydlení. Švábovitý hmyz byl v kraji také v jedné škole. „Tam byl hmyz transportován ve školních brašnách dětí z nájemního domu," dodala Balašová. V jednom případě loni odborná firma likvidovala štěnice na dětském táboře, byly v jednom pokoji ubytovny.

Poštípání od štěnice domácí vyvolává u člověka kožní reakce připomínající kopřivku, u citlivých lidí se může objevit alergická reakce. Švábovitý hmyz je z epidemiologického hlediska významný jako pasivní přenašeč původců onemocnění, kontaminuje prostředí povrchem těla i svými výkaly. Podle hygieniků je hubení štěnic i rusa domácího problematické, protože jsou rezistentní na běžně dostupné dezinsekční přípravky. Likvidace tohoto hmyzu podle nich vyžaduje opakovaný profesionální zásah odborné firmy.

Autoři | Foto pixaby.com

Štítky zdraví, hygiena, Liberecký kraj, štěnice, hmyz, Krajská hygienická stanice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji značně přibylo případů zamoření bytů štěnicemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.