Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Město chce měnit pozemky s Kalendářem Liberecka. Naproti budově Lidových sadů může vyrůst infocentrum

Vyroste na malém trojúhelníkovém pozemku naproti vchodu do budovy Lidových sadů infocentrum? Možné to je, město chce vyměnit pozemek u hráze nedalekého Jezírka právě za tuto parcelu. Soukromý majitel Kalendář Liberecka by tu pak právě infocentrum postavit mohl.

Kalendář Liberecka si pozemek s částí hráze Jezírka u Rybářské bašty koupil před lety za 158 tisíc korun. Zavázal se, že do roku 2010 tu vybuduje infocentrum. To se ale nestalo. „Mělo to svou logiku, tehdy byl vchod i východ v těchto místěch. Přemístěním vchodu v roce 2014 ale ztratilo informační centrum tady jakoukoliv podstatu,” vysvětlil náměstek primátora Ivan Langr, který v té době pracoval v ZOO.

Liberecká ZOO hráz jezírka spravuje. „ZOO je žádána vodoprávním úřadem, aby zcelila  pozemky, aby případně mohlo dojít k rekonstrukci hráze,” dodal.

Při opravě by pozemek překážel

A právě to je podle vedení města hlavní důvod, proč pozemky měnit. „V případě, že budeme chtít hráz opravit, bude nám tam takový pozemek překážet. Bylo v našem zájmu udělat směnu,” podotkl náměstek Jiří Němeček.

Jak ale vyplývá z materiálů rady města, o směnu pozemků požádal právě Kalendář Liberecka jménem jednatele solečnosti Tomáše Hasila, tedy dlouholetého vlivného člena místní ODS. A záměr směny se nelíbí opozici. „Kalendář Liberecka měl v kupní smlouvě podmínku, že zde nejpozději do roku 2010 vybuduje informační centrum. Podmínku ovšem nedodržel a nyní chce tento pozemek směnit za jiný úžasný kout v Lidových sadech, kde by prý již nějaký infostánek vybudoval,” řekl zastupitel Ondřej Petrovský ze Změny pro Liberec.

Zastavět takové místo je nesmysl, tvrdí opozice

Vedení města si ale nové infocentrum v tomto místě představit dokáže. „Pokud tam vznikne informační centrum, je to dobře. Jde o nástupní místo pro běžné výlety do Jizerských hor. I budova Lidových sadů vznikla jako ubytovna pro poutníky do Jizerských hor,” řekl náměstek primátora Jiří Šolc.

Podle Petrovského ale oblast konečné tramvaje nabízí dostatek prostoru pro nové infocentrum. „Prostoru je dost třeba ve vstupu do ZOO či do objektu Lidových sadů, kde je krom jiného i stálá služba. Domnívám se, že zastavět takovéto unikátní nástupní místo do Jizerských hor, je nesmysl. Naopak, město by ho mělo upravit a trochu lépe udržovat, je to přece i jeho vizitka.”

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Liberec, pozemek, Kalendář Liberecka, infocentrum, Lidové sady, Jezírko, Liberecký kraj, sad, zoologická zahrada, Jizerské hory, Ivan Langer, Rybářská bašta, Jiří Němeček, Jiří Šolc, Tomáš Hasil

Město chce měnit pozemky s Kalendářem Liberecka. Naproti budově Lidových sadů může vyrůst infocentrum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.