Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chodský pes a Pražský krysařík. Národní plemena se snad dočkají uznání

Českomoravská Kynologická Unie informovala o tom, že Mezinárodní kynologická federace (FCI) prozatímně uznala plemena Chodský pes a Pražský krysařík.

Přestože Chodský pes i Pražský krysařík patří neodmyslitelně mezi české psí rasy, doposud nebyly uznané FCI. Na začátku dubna přijeli do Čech zástupci FCI, kterým se právě zmíněná plemena předvedla. V pondělí pak Českomoravská Kynologická Unie (ČMKU) přinesla zprávu o prozatímním uznání. „Právě přišla výborná zpráva ze zasedání FCI v Číně. Chodský pes a Pražský krysařík byli prozatímně uznání prezidiem FCI,“ informovala ČMKU.

Jak ale uvedla Vladimíra Tichá, k celkovému uznání plemen to bude ještě dlouhá cesta. „Nejméně 10 let ale budou čekat na uznání řádné. V praxi to znamená další spoustu práce a dokazování, že obě plemena mají na své místo v nomenklatuře FCI právo,“ informovala Tichá z ČMKU. 

Chodský pes je podobný německému ovčákovi. Oproti němu má ale delší srst a je to takový huňáč. Patří mezi česká národní plemena a v různých dokumentech se objevuje již od středověku, kdy bránil majetek a využíván byl i při pasení. Postupem času sice upadala tato rasa v zapomnění, od konce 20. století se ale těší vzrůstající oblibě a dostává se do podvědomí stále širší veřejnosti.

Pražského krysaříka snad ani není nutné představovat. Malý psíček, s tenounkýma nožičkama připomíná mnohdy více malé srnčátko než psa. Jeho historie přitom sahá daleko do české historie. Byl oblíbený mezi šlechtou a podle některých zdrojů sahají kořeny tohoto plemene až do sedmého století. Oproti Chodskému psu má trochu náskok. Kynologové se mu začali věnovat už na začátku 20. století. Dnes ho zná snad každý, kdo rozlišuje alespoň pár základních psích ras. 

Foto pesweb.cz

Štítky pražský krysařík, chodský pes, plemena, kynologie, pes, fci, Českomoravská kynologická unie, Mezinárodní kynologická federace, Čína, Česko

Chodský pes a Pražský krysařík. Národní plemena se snad dočkají uznání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.