Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nahlédněte sýčkovi do ložnice. Nové kamery sledují hnízdění ohrožené sovy

Česká společnost ornitologická (ČSO) informovala o nových „chytrých budkách“ vybavených kamerami. Ve dvou takových se sýčci objevili a ornitologové tak nyní mohou sledovat, jak pečují o svá vajíčka. A sledovat je můžete i vy.

Malinkatá sovička patří mezi nejohroženější ptačí druhy v České republice. Není to přitom tak dávno, kdy sýček patřil mezi nejrozšířenější sovy. Ještě před sto lety nebylo vůbec těžké sýčka někde spatřit, zato dnes... Dnes je to skoro zázrak. Podle ČSO se jen za poslední dvě dekády snížil počet sýčků o 94 procent.

Nyní mají ale odborníci skvělý způsob, jak sledovat chování posledních pár sýčků, to by mohlo přispět i k jejich záchraně. „Ornitologové pravidelně vyvěšují zabezpečené budky. Letos jsme jich několik opatřili kamerami a sýčci se zahnízdili ve dvou z nich,“ konstatuje terénní pracovník ochrany sýčků Miroslav Bažant.

Díky tomu naskýtá ornitologům jedinečný pohled do soukromého života sýčků. Můžou sledovat, s jakou kořistí přilétají, jak snáší vajíčka i jak se o celou snůšku starají. Vymyslet ale ideální kamery pro sledování ptáků nebylo snadné. Dlouhodobě nebylo možné ptáky sledovat kvůli výdrži baterie a velikosti úložiště. Teď je vše jinak. „Inovativní způsob nahrávání vymyslela Markéta Zárybnická z České zemědělské univerzity. Nahrávání videa začne ve chvíli, kdy sýček přeruší infračervený paprsek ve vchodu budky,“ informuje Bažant.

Sledovat jedinečné záběry můžete ZDE. Ornitologové postupně přidávají nová videa. Od záznamů si odborníci slibují i větší zájem veřejnosti, který by mohl pomoci k jeho záchraně.

Foto birdlife.cz

Štítky sýček, chytré budky, ČSO, ornitogové, videokamera, ložnice, vejce, Česká zemědělská univerzita v Praze, Česko

Nahlédněte sýčkovi do ložnice. Nové kamery sledují hnízdění ohrožené sovy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.