Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Bývalý radní Roman Šotola dnes k soudu dorazil. Obhajovat se bude sám

Před Okresním soudem v Jablonci nad Nisou dnes stanul bývalý liberecký radní Roman Šotola. Přestože v minulosti na hlavní líčení týkající se podvodu spáchaného na dvou osobách nedorazil a byl na něj proto vydán i zatykač, dnes se do jednací místnosti dostavil.

U jabloneckého soudu bývalého radního Šotolu už dobře znají, tedy spíše znají jeho výmluvy, kvůli kterým k soudům nechodil. Bývalý politik se měl podle obžaloby dopustit podvodu na dvou osobách, ze kterých měl vylákat 370 tisíc korun, za což mu hrozí až pět let vězení. Soudní líčení ale bylo několikrát přerušeno právě kvůli nepřítomnosti obžalovaného. Důvodem jeho nepřítomnosti byl údajně zdravotní stav nebo třeba pobyt v zahraničí.

Dnes sdělil novinářům, že problém byl v adrese a doručování obsílek od soudu. „Teď už jsem byl standardně obeslán a jsem tady,“ uvedl Roman Šotola po svém příchodu. Jak celá situace vznikla, příliš komentovat nechtěl. „Raději bych vše prezentoval až před paní soudkyní,“ řekl bývalý liberecký radní.

Před soudem se obhajuje sám

Na otázku reportéra, zda cítí nějakou vinu, odpověděl, že možná udělal chybu v podcenění celé té situace. „Rozhodnutí je ale na paní soudkyni, nikoliv na mně,“ komentoval. Před soudem ho nebude zastupovat žádný právník, obhajovat se bude sám. „Měl jsem advokátní kancelář, ale neměl jsem pocit, že by pro mě byla nějakým přínosem,“ uvedl Šotola a dodal, že popsat věci, které se odehrály, snad zvládne sám a advokáta k tomu nepotřebuje.

K soudu dorazili i dva poškození. Jedním z nich je Petra Bergmannová. Romanu Šotolovi půjčila 220 tisíc korun. Zpět už je ale nedostala. „Tehdy jsem mu půjčila peníze, myslím, že na nějaký podnikatelský záměr,“ svěřila se dnes Petra Bergmannová novinářům. Několikrát ho zkoušela kontaktovat. Původně prý byli známí a právě důvěra byla to, co vedlo poškozenou k půjčení peněz. „Poté, co neproběhly soudy, jsme se sešli u mého právníka, kde podepsal přiznání dluhu, od té doby měl splácet, ale nic se nedělo,“ uvedla Bergmannová. Do dnešního dne vrátil prý Šotola z celé částky přibližně třicet tisíc.

Podle poškozeného se ho pokoušel Šotola i vydírat

Peníze v řádu desítek tisíc korun mu půjčil i Jaroslav T. „Půjčil si ode mne peníze s tím, že snad dluží nějaké paní. Ale pak mi je nevracel a postupně se zamotával do různých lží a dokonce se mě pokoušel vydírat,“ komentoval Jaroslav T. Následně tak podal žalobu. „Pak se mi ozvala sama policie, že pana Šotolu řeší po této trestně právní stránce,“ dodal.

I zde získal bývalý liberecký radní peníze díky důvěře. „Byli jsme známí. Nejprve předstíral zájem o jednu mou nemovitost, a pak mi tvrdil, že rychle potřebuje peníze,“ přibližuje okolnosti případu poškozený. Podle jeho slov ale peníze nevrátil a postupně se z výmluv stala pavučina lží. Několikrát prý i popřel, že mu tento člověk něco půjčil, nebo že se jednalo o částku daleko menší.

Dlužit peníze by prý podle některých informací měl Šotola ještě dlaším lidem.

Roman Šotola

Roman Šotola je bývalý radní města Liberce za ČSSD. Od roku 2009 byl místopředsedou představenstva Sportovního areálu Ještěd a. s. a společnosti Ecowatt-EU a. s. Za ČSSD byl v roce 2010 zvolen zastupitelem a radním města Liberce. Následně vystoupil ze strany a v roce 2014 již mandát jako lídr hnutí Liberec neobhájil. Působil také jako předseda představenstva dopravního podniku.

Foto Lubomír Krongaiger

Štítky Roman Šotola, soud, radní, podvod, Okresní soud Jablonec, ČSSD, peníze, Jablonec nad Nisou, Liberec

FOTO: Bývalý radní Roman Šotola dnes k soudu dorazil. Obhajovat se bude sám  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.