Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zápach a hluk, obyvatelé Kokonína si stěžují na zdejší firmu

Zápach a hluk ničí poklidný život lidem v Jablonci. Firma Cikautxo CZ zde vyrábí pryžové díly pro auta a elektrospotřebiče. Na firmu si ale stěžují právě místní. Společnost slíbila, že hlučný provoz přesune a proti zápachu namontuje filtry.

Na zápach a hluk šířící se ze závodu společnosti CIKAUTXO CZ si dlouhodobě stěžují obyvatelé v Jablonci nad Nisou. V části Kokonín vyrábí španělská firma pryžové díly pro elektrospotřebiče a automobilový průmysl. Nápravu slibuje ještě letos, hlučný provoz přestěhuje dál od obydlí a namontuje filtry, které zápach omezí na minimum, řekl dnes novinářům jablonecký primátor Milan Kroupa. S firmou o nápravě problému jednal.

„Na hluk a zápach si stěžují obyvatelé Kokonína dlouhodobě. Považoval jsem tedy za nutné se s ředitelem sejít a situaci probrat osobně,“ uvedl primátor. V současné době už podle něj firma výrobu přesouvá v areálu do míst, odkud zvuky doprovázející produkci nebudou tolik slyšet. „Zároveň do konce srpna nainstaluje filtry, které budou zápach zachycovat. Pokud by to nestačilo, do konce roku dojde k dalším opatřením,“ řekl primátor.

Španělská firma patří podle něj ve městě k velkým zaměstnavatelům, předloni získala navíc prostřednictvím vládní agentury CzechInvest investiční pobídku na další rozšíření. Zavázala se investovat zhruba 114 milionů korun a vytvořit 20 nových pracovních míst. „Chápu rozhořčení místních, na druhou stranu, Cikautxo zaměstnává mnoho lidí z Jablonce i okolí. V rámci zachování dobrých sousedských vztahů považuji za důležité, abychom hledali řešení této nepříjemné situace společně,“ dodal Kroupa.

Firma loni zaměstnávala zhruba 230 lidí a podle obchodního rejstříku uskutečnila zakázky za bezmála 635 milionů korun, její hospodaření ale skončilo ztrátou přes 110 milionů. Stížnosti na zápach a hluk nejsou prvním problémem, který firma má. V roce 2016 mu Česká inspekce životního prostředí vyměřila pokutu čtvrt milionu korun za opakované znečištění říčky Mohelky v Jablonci. Podnik tehdy zanedbal pravidla pro nakládání se závadnými látkami, a ohrozil tak podzemní i povrchovou vodu. Do vody tehdy unikly látky používané ve výrobě k odmašťování.

Autoři | Foto pixabay.xom

Štítky Cikautxo, firma, zápach, hluk, Kokonín, Jablonec nad Nisou, Milan Kroupa, primátor, CzechInvest, Česká inspekce životního prostředí

Zápach a hluk, obyvatelé Kokonína si stěžují na zdejší firmu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.