Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Část unikátního zámečku Schlaraffia v Jablonci šla k zemi. Je to děsivé a pobuřující, řekl primátor

Dlouhé roky se řeší osud jedné z nejunikátnějších staveb Jablonce. Zámeček Schlaraffia chce majitel pozemku, společnost Malina Safety, roky zbourat, protože mu překáží v rozvoji firmy. Objevily se nápady na jeho přestěhování, to ale teď bere za své. Společnost se situaci rozhodla vyřešit po svém.

V sobotu brzy ráno přijel bagr a zchátralý dům částečně zboural. „Společnost Malina Safety se bez povolení stavebního úřadu rozhodla zbourat zámeček Schlaraffia. V dnešních velmi časných hodinách proto nechala zbořit věž zámečku do té míry, aby celý objekt pravděpodobně nenávratně poškodila, a nemohlo tak již nikdy dojít k jeho rekonstrukci,” prohlásil primátor Jablonce Milan Kroupa.

V minulých letech probíhal boj o zachování stavby. Byl tu návrh na prohlášení za památku, to ale neprošlo. Pak byl vydán demoliční výměr, proti kterému se město odvolalo a znovu se pokusilo objekt památkově ochránit. „Navštívil jsem ministra kultury s žádostí o prohlášení této budovy za státem chráněnou památku, které Ministerstvo kultury právě zpracovává,” dodal Kroupa.

ČTĚTE TAKÉ: Zámeček bývalého pánského spolku Schlaraffia nebyl uznán jako kulturní památka


„To, co se stalo, je smutné, děsivé a pobuřující zároveň. Tu správnou emoci si najde každý sám. Pan Malina evidentně nepatří mezi jablonecké patrioty a na tváři města mu vůbec nezáleží. Mamon je pro něj na prvním místě. Tento akt je hanbou nejen pro něj samotného, ale pro celou jeho společnost,” dodal emotivně jablonecký primátor.

Zámeček Schlaraffia

Instituce Schlaraffie vznikla roku 1859 jako recesistický spolek pražských umělců. Do roku 1939, kdy byla jeho činnost násilně ukončena, se z něho stal kulturní fenoném, který expandoval na všechny kontinenty. Program Schlaraffie se od počátku zaměřil na filantropickou a kulturní činnost, ze které byly vyloučeny všechny politické, nacionalistické a religiózní akcenty. Sídla spolku odkazovala na středověkou minulost a středověkou symboliku, karikovala šlechtický životní styl. Členové spolku si dávali směšné tituly, například kavárník Melage von Mocca, razili pamětní medaile se šifrovanými nápisy a nosili šaškovské uniformy. Spolek byl často mylně spojován se zednáři a jinými tajnými společenstvími. Jablonecká odnož Schlaraffie se symbolickým označením Preciosa Iserina byla založena roku 1908 a krátce poté si zřídila v Tržní ulici své sídlo. Zámeček je cenný především tím, že jde o jedinou takto komplexně zachovanou stavbu spolku Schlaraffia. Ačkoliv Schlaraffia měla, a většinou dále má, svá sídla ve velkých městech po celém světě, jednotlivé místní organizace si zpravidla pronajímaly a upravovaly ke své činnosti prostory v běžných budovách. Jablonecký zámeček je tak celosvětový unikát. (Prázdné domy)

Autoři | Foto Anna Körnerová

Štítky zámeček Schlaraffia, zámeček, Jablonec, demolice, Malina Safety, Schlaraffia, primátor, Milan Kroupa

FOTO: Část unikátního zámečku Schlaraffia v Jablonci šla k zemi. Je to děsivé a pobuřující, řekl primátor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.