Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé v kraji si u inspekce často stěžují na zápach a ničení zeleně

Inspektoři České inspekce životního prostředí se loni rozhodně nenudili. Provedli stovky kontrol, navíc podle informací stoupá i počet podnětů od lidí z veřejnosti. V kraji lidé nejčastěji poukazují na ničení zeleně nebo zápach. Zákon je ale často krátký.

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) loni provedli v Libereckém kraji rekordní počet kontrol, rovných 900. V roce 2017 jich bylo o 112 méně. Zjištěných prohřešků ale meziročně ubylo, inspektoři uložili 118 pokut za 4,5 milionu korun. V roce 2017 to bylo 150 pokut za 6,4 milionu. Nejvyšší sankce byla loni ve dvou případech 450.000 korun. Novináře o tom dnes informovala ředitelka libereckého inspektorátu ČIŽP Hana Kolářová.

Zvýšený počet kontrol souvisel s podněty od lidí. Časté byly kromě kácení stromů a ničení zeleně na zdroje zápachu. V řadě případů s tím ale podle Kolářové inspektoři nemohou nic dělat. „V zákoně o ovzduší stále nejsou emisní limity pachových látek,“ uvedla. Podle ní se snaží problematické případy řešit společně s krajským úřadem, který může stanovit zdroji specifický emisní limit a přísnější provozní řád. Taková řízení ale podle Kolářové trvají dlouho.

Firmy terčem stížností. Důvodem je zápach

To je případ liberecké společnosti Likto, která se zabývá recyklací plastů. Stížnosti na ni dostává inspekce dlouhodobě. „Udělali jsme tam 35 kontrol na ovzduší a sedm z hlediska ochrany odpadového hospodářství,“ uvedla Kolářová. Žádný přestupek inspekce nezjistila. Iniciovala však u kraje změnu provozního řádu, řízení dosud není uzavřeno. Podle ředitelky dostali od obyvatel i podnět, že z továrny jsou vypouštěné karcinogeny či větší množství těkavých organických látek. „Změřili jsme zdroj a jsem ráda, že se obava občanů nepotvrdila,“ dodala.

Časté stížnosti jsou i na zápach vycházející z novoborské firmy SAND Profile, která zpracovává pryž. Pode Kolářové firma na základě kontrol přislíbila, že by letos na podzim instalovala účinnější takzvané dospalovací zařízení. „Věřím, že lidem v okolní zástavbě se určitým způsobem uleví,“ uvedla. Nápravu letos slíbila i v Jablonci působící společnost CIKAUTXO CZ. Místní si stěžují na hluk a zápach.

Loni nejvyšší sankce v kraji souvisely s nakládáním s odpady. Firmě Purum uložila inspekce pokutu 450.000 Kč za to, že skládku komunálního odpadu v Osečné provozovala v rozporu se schváleným provozním řádem. „Našli jsme i volně ložený odpad s obsahem azbestu, který se musí překrývat ihned. Když to tak není, tak je to velmi zdravotně závadná záležitost,“ uvedla Kolářová. Firma podle ní pokutu zaplatila, ale soudí se. Purum od inspekce dostala pokutu i v roce 2017, rovný milion.

Loni pokutu 450.000 korun uložila inspekce kvůli porušení provozního řádu i firmě Kompostárna CL, jež provozuje u České Lípy kompostárnu. Na základě podnětu ČIŽP krajský úřad omezil kapacitně provoz zařízení a zakázal tam přijímat kaly z čistíren odpadních vod. Pro Kompostárnu CL to byla čtvrtá pokuta, předchozí byly v součtu za 440.000 Kč.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČIŽP, inspekce, kontrola, zeleň, zápach, Česká inspekce životního prostředí, Liberecký kraj

Lidé v kraji si u inspekce často stěžují na zápach a ničení zeleně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.