Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nálepka za záchranu života. Záchranka odmění vybrané volající

Kdo někdy zachraňoval nebo pomáhal druhému ví, že to nedělá pro vidinu nějakého zisku nebo slávy. Přesto ale jistě zahřeje u srdce, když si na takový čin někdo vzpomene. Tím někým je Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, která bude nově oceňovat postup některých volajících.

Od oznámení události na operační středisko po příjezd záchranářů uteče většinou jen pár minut. Jenže pokud zrovna bojujete o život někoho jiného, může vám to připadat jako věčnost. Někdy navíc čas hraje v životě zraněného nebo nemocného člověka zásadní roli.

S udělováním nálepek začne záchranka v polovině května, tedy symbolicky od 15. 5. Tento den je totiž mimo jiné Den linky 155.

Záchranka chce tak nově ocenit vybrané osoby, které poskytnou první pomoc do příjezdu sanitky a zaslouží se tak o život zachraňovaného. „Jedná se o symbolické ocenění v podobě samolepky s nápisem Pomohl/a jsme zachránit lidský život,“ informoval mluvčí ZZS LK Michal Georgiev.

O tom, kdo si takovou nálepku zaslouží rozhodnou operátoři dispečinku. Právě oni totiž komunikují s volajícím, poskytují důležité rady a návod na první pomoc. Zároveň jsou často jakousi vzdálenou podporou. „Každých 14 vteřin se rozezvoní telefon na některém z oparčních středisek,“ informoval Georgiev. A často jde právě o každou vteřinu.

Spolupráce s volajícími je proto naprosto klíčová a nejednou už zachránila život. To přitom není jednoduché ani pro jednu stranu. Operátor není na místě a musí se spolehnout na informace od volajícího a stejně tak člověk, který chce bojovat o cizí život může do příjezdu záchranářů využít jen pomoc skrze telefon. Tito lidé si jistě ocenění zaslouží. „Předpokládáme, že ročně jich bude okolo dvaceti,“ dodal mluvčí.

Autoři | Foto ZZS LK

Štítky ZZS LK, záchrana, první pomoc, samolepka, ocenění, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje

Nálepka za záchranu života. Záchranka odmění vybrané volající  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.