Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Přes dvě třetiny elektrické energie v kraji pochází z alternativních zdrojů

Ačkoliv energie z alternativních zdrojů v České republice nezahrnuje velkou část z celkově vyrobené elektřiny, v Libereckém kraji zastupují tyto zdroje významnou roli. Nejvýznamnější jsou pak solární elektrárny.

Více než dvě třetiny elektrické energie vyrobené v Libereckém kraji pochází z alternativních zdrojů, jako jsou solární, vodní nebo větrné elektrárny. V celém Česku se přitom alternativní zdroje podílejí na výrobě elektřiny jen asi z desetiny. Podle statistik Energetického regulačního úřadu (ERÚ) se loni v kraji vyrobilo téměř 417 gigawatthodin (GWh) elektrické energie. Největším zdrojem byly solární panely, které v uplynulém roce do sítě dodaly více než 123,5 GWh.

Na celkové produkci elektřiny v Česku se alternativní zdroje loni podílely z 10,7 procenta. Hlavním zdrojem byly parní elektrárny, které dodaly 51 procent z téměř 88.002 GWh elektrické energie, které se v republice vyrobily. Třetinu elektřiny vyrobily jaderné elektrárny. V podhorském Libereckém kraji jsou ale významným zdrojem solární elektrárny s celkovým instalovaným výkonem skoro 111 megawattu (MW), přestože pro ně není region podle odborníků z pohledu slunečního záření nejvhodnější lokalitou.

Největší boom zažily solární elektrárny v kraji v roce 2010. Zatímco v roce 2009 dosahoval instalovaný výkon v kraji jen 3,6 MW, o rok později stoupl díky výhodným výkupním cenám třicetinásobně na 105,6 MW. Od té doby už kvůli méně výhodným podmínkám přibývají jen malé domovní solární elektrárny.

Ještě v roce 2011 byly největším alternativním zdrojem elektřiny v kraji vodní elektrárny. Teď ale za těmi solárními výrazně zaostávají. Loni se navíc na jejich produkci výrazně projevilo sucho, a tím způsobený úbytek vody v potocích a řekách. Do sítě dodaly vodní elektrárny v kraji jen 51,5 GWh, což bylo nejméně za posledních devět let. Třeba v roce 2011 byla produkce elektřiny z vodních elektráren v Libereckém kraji více než dvojnásobná, ačkoli instalovaný výkon byl nižší.

Čtvrtina elektřiny vyrobené loni na území Libereckého kraje pak pocházela z větrných elektráren. V závěru roku 2017 přibylo totiž v kraji 13 větrných věží o celkovém instalovaném výkonu 26 MW u Václavic nedaleko Hrádku nad Nisou na Liberecku. Projekt se připravoval přes deset let. Instalovaný výkon větrných elektráren v kraji se díky tomu zdvojnásobil. Loni do sítě dodaly 107,9 GWh, což bylo o 76 procent víc než v roce předcházejícím. Ve srovnání s rokem 2012 vzrostl objem větrné energie desetinásobně.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky energie, elektrárny, alternativní zdroje, elektřina, elektrická energie, Liberecký kraj, solární elektrárna, Česko, Energetický regulační úřad

Přes dvě třetiny elektrické energie v kraji pochází z alternativních zdrojů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.