Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pozvedněte slabé! Nadace Euronisa chce tradiční sbírkou pomoci i hospici

Nadace Euronisa v Liberci zahájila 17. ročník veřejné sbírky Pozvedněte slabé! Ve středu vyrazí do ulic první studenti s kasičkami, do nichž mohou lidé přispět třeba hospici na péči o nevyléčitelně nemocné a umírající nebo na projekty prevence rizikového chování na školách společnosti Maják. Poprvé zorganizovala Nadace Euronisa sbírku v roce 2003, loni ji po dvouleté přestávce obnovila a vybralo se 130 tisíc korun.

Zatímco loni se peníze sbíraly v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Turnově a Rumburku na Děčínsku, letos se podle Dušáka zapojila další města. Na potřebné se tak bude snírat i v Novém Boru, Semilech, Hrádku nad Nisou, Tanvaldu, Frýdlantu a také ve Varsdorfu na Děčínsku. Na konkrétní projekty tak budou mít možnost přispěr lidé v 11 městech.

Peníze zůstanou ve městě

„Peníze, které se ve městě vyberou, tam také zůstanou," řekl ředitel nadace Petr Dušák. Přispět ale podle něj mohou lidé nejen přímo v ulicích koupí klíčenky s žetonem do nákupního košíku, který nese logo sbírky. Mohou také poslat SMS s textem DMS EURONISA a částkou 30, 60 nebo 90 korun na číslo 87 777 nebo příspěvkem přímo na účet sbírky 705705705/2700 u UniCredit Bank.

Hospicová péče svaté Zdislavy, která provozuje liberecký hospic a také pomáhá s péčí o nevyléčitelně nemocné a umírající v rodinách, chce z výnosu sbírky zaplatit část nákladů na praní prádla, které ročně stojí 400 tisíc korun. Podle ředitelky hospice Taťány Janouškové tvoří dary zhruba čtvrtinu rozpočtu organizace, která letos slaví deset let od svého založení.


Křesťanská nadace Euronisa vznikla v roce 1995 z podnětu libereckého Sboru Jednoty bratrské. Působí v české části Euroregionu Nisa, zahrnující čtyři okresy Libereckého kraje a Šluknovský výběžek. Patří do třicítky největších nadací v zemi a její nadační jmění činí 50 milionů korun. Od svého založení rozdělila nadace na pomoc potřebným více než 35 milionů korun na 1650 projektů. Peníze rozděluje nejen ze sbírky, darů a výnosů nadačního jmění. Každoročně na podzim pořádá také benefiční aukci uměleckých předmětů, které věnují výtvarníci a firmy z celé země.

Autoři | Foto Nadace Euronisa

Štítky sbírka, Nadace EURONISA, Liberec, projekt, peníze, nadace, okres Děčín, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Turnov, Rumburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozvedněte slabé! Nadace Euronisa chce tradiční sbírkou pomoci i hospici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.