Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zítra si svět připomene osudy pohřešovaných dětí v podobě Pomněnkového dnu

Pětadvacátý květen není jen dnem voleb, každoročně si totiž celý svět právě v tento den připomíná osudy pohřešovaných dětí. Dni se také říká Pomněnkový den.

Česká republika se k tomuto dni symbolicky připojila poprvé v roce 2004. Pohřešovaných dětí bohužel není málo. Jen v Česku ročně pátrají policisté po několika tisících dětí. „Zároveň každý rok pátrají po téměř dvou desítkách pohřešovaných dětí v ohrožení,“ uvedla mluvčí Ministerstva vnitra Klára Pěknicová.

Proč právě pomněnka?
Anglický název tohoho modrého kvítku zní forget-me-not, což v překladu znamená nezapomeň na mě.

Ta zároveň dodala, že velkým pomocníkem je v takových případech systém AMBER Alert. Díky tomu je možné upozornit na pohřešované dítě po celé Evropě. „To napomáhá k rychlé a efektivní mezinárodní spolupráci,“ informovala Pěknicová. V těchto případech jde totiž mnohdy právě o čas.

K rychlému rozšíření informací o hledaných dětech slouží i projekt Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech a projekt Pomozte mě najít.

Pomněnkový den se připomíná od roku 1983. Prvotním impulsem k němu byl 25. květen 1979, kdy se v New Yorku ztratil při cestě do školy šestiletý chlapec a jeho rodiče už ho nikdy neviděli.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Pomněnkový den, pohřešování, děti, mezinárodní den pohřešovaných dětí, Česko, Ministerstvo vnitra České republiky, Evropa, AMBER Alert, New York

Zítra si svět připomene osudy pohřešovaných dětí v podobě Pomněnkového dnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.