Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sáčkovec, Petlahvoň nebo Vlhčenec. KRNAP spustil novou kampaň s Odpadkouši

Kampaní s názvem Není zvěř jako zvěř chce vedení Krkonošského národního parku poukázat na odvrácenou stranu turismu. Ta s sebou totiž ročně přivede do Krkonoš nejen téměř 4 miliony lidí ale taky mnoho odpadků. Seznamte se s Odpadkouši! Páchají více škody než kdejaký jiný tvor, jsou lstiví, nenápadní a do hor je zavlekli lidé.

Jak uvádí mluvčí KRNAPu Radek Drahný, sice nevychovaných lidí není zas tolik, jenže i málo odpadků zůstává v horské přírodě dlouhé roky. „Každoročně samozřejmě pořádáme i sběračské akce. Při té letošní se posbíraly skoro tři tuny odpadků,“ informoval Radek Drahný.

Zaujala vás kampaň Není zvíře jako zvíře? Pak můžete bandu Odpadkoušů obecných sdílet a komentovat na facebooku nebo na instagramu.

Noste si odpadky domů a nenechávejte je v přírodě. To je cíl kampaně, která se rozběhla na sociálních sítích. Originálními jmény se snaží správci upozornit na nejčastější odpadky, které v přírodě po návštěvnících zůstávají. „Kampaň bude trvat dva měsíce. Snažíme se upozornit návštěvníky, že odpadky do přírody nepatří,“ komentoval mluvčí.

Že by problém s odpadky vyřešily koše? Vedení parku to vidí jinak. „Odpadkové koše do národního parku nepatří. Ty mají místo v městských parcích,“ vysvětlil ředitel KRNAPu Robin Böhnisch. Navíc když si lidé zvládli donést svačinu do parku, proč by si obaly od ní nemohli zase odnést zpět.

Poučení i nadsázka

Lidé nechávají při výletech v horách nejčastěji odhozené PETlahve, drobné obaly od sušenek, igelitky, sáčky, vlhčené ubrousky, ale i plechovky nebo nedopalky.

Kampaň Není zvíře jako zvíře je věru povedená. Je utvořena tak, aby lidi informovala a zároveň pobavila. No řekněte sami, není snad název Petlahvoň odhozenec nebo Sáčkovec šustilka naprosto skvělý? A ve stejném duchu jsou i příspěvky na profilech této kampaně. Třeba takový vlhčený ubrousek nebo papírový kapesníček. Nevypadá to hezky, do přírody to nepatří a stejně, když se v létě vydáte do Krkonoš na túru, najdete je vlastně za každým smrčkem. 

Vedle toho navíc autoři kampaně chtějí zveřejnit gamebook, kde se opět nenásilnou formou zejména děti dozví, jak se v horách chovat. „Máme připravený vzdělávací program s Názvem Ztraceni v bouři Krkonoš. Jedná se o příběh dětí osmé třídy, které se ztratí. Přitom se dostanou do kontaktu s nejedním Odpadkoušem,“ řekl Drahný.

A kde se zvala pozoruhodná jména? Každý název třeba jako Petlahvoň odhozenec v sobě skrývá rodové i druhové jméno, stejně jako je tomu u flóry a fauny. Právě živá příroda byla pro označení Odpadkoušů inspirací. Pokud nějakého toho Odpadkouše najdete, neváhejte se s ním vyfotit a pak ho z hor odnést. A pokud ještě není pojmenovaný, popusťte uzdu fantazii, jistě něco originálního vymyslíte.

Foto KRNAP

Štítky KRNAP, Krkonoše, Odpadkouši, Není zvíře jako zvíře, kampaň, hory, odpadky, odpad, příroda, Krkonošský národní park, Facebook, Instagram, Robin Böhnisch

Sáčkovec, Petlahvoň nebo Vlhčenec. KRNAP spustil novou kampaň s Odpadkouši  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.