Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Město nechá opravit travnatou plochu letiště. Jsou na ní vlny

Liberec letos kvůli zvýšení bezpečnosti provozu na letišti vydá půl milionu korun na sanaci povrchu travnaté dráhy. Terén přistávací i vzletové plochy je hrbolatý a potřebuje srovnat.

Vedoucí letového provozu na libereckém letišti Václav Kmínek řekl, že na dráze jsou asi dvě či tři terénní vlny. „Při každém vzletu či příletu dostanete ránu. Podvozky letadel, co tady máme, jsou na to sice uzpůsobené, i tak ale tím letadla trpí. Je to ale hlavně nepříjemné pro zákazníky," uvedl Kmínek.

Zvlnění se zhoršuje

Zvlnění na ploše se podle něj postupně zhoršuje. „Dostává se to do stavu, kdy se to už musí řešit. Neznamená to, že by došlo k nehodě, jsou ale typy letadel, kterým bych už přistání nedoporučil, že by mohlo dojít k poškození podvozku," dodal.

Úpravy dráhy se proto budou dělat už letos. „Bude srovnána, zválcována, tak aby dalších třeba deset let to kodrcavé nebylo a nemohlo dojít k nějakém neštěstí vinou špatné přistávací plochy," řekl náměstek primátora Jiří Šolc.

Letiště slouží v krajském městě od roku 1934, jako mezinárodní ho provozuje spolek Aeroklub Liberec. Kvůli hluku a neosvětlené ploše mohou na něm přistávat letadla jen ve dne. Za rok jich je asi 8000. Areál nemá pevnou přistávací dráhu, jen travnatou, takže tam mohou přistát jen malá letadla.

Pevná dráha za 300 milionů

Vybudování pevné dráhy by podle odhadů přišlo na 200 až 300 milionů korun, na to ale magistrát jako vlastník letiště nemá a ani to neplánuje. Ročně dává město na údržbu letištní plochy asi půl milionu korun, letos to bude kvůli srovnání dráhy dvojnásobek.

Letiště převážně využívají zájmové kluby a základnu tam má i vrtulník záchranné služby. Na letišti je aeroklub, parašutistický klub, hodně ho využívají soukromí piloti, kteří mají ultralehká letadla.

Autoři | Foto

Štítky Liberec, letiště, přistávací plocha, Jiří Šolc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město nechá opravit travnatou plochu letiště. Jsou na ní vlny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.